Chat with us, powered by LiveChat Skip to main content

De regeling KOR en zonnepanelen

Als u als particulier of zakelijk als ondernemer zonnepanelen aanschaft, dan kunt u recht hebben op enkele subsidies of fiscale voordelen. Sommige regelgevingen moet u goed bekijken in hoeverre u hier recht op heeft. Een algemeen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen bestaat er niet, maar soms worden er wel lokale initiatieven genomen. Het loont zeker de moeite om te zien of er een lokale subsidieregeling is voor zonnepanelen. Waar iedereen die investeert in zonnepanelen wel recht op heeft, is een btw-teruggave op zonnepanelen. Wanneer u de teruggave aanvraagt, krijgt u te maken met de kleineondernemersregeling, oftewel afgekort de KOR.

Waarom recht op btw-teruggave?

Nadat u zonnepanelen heeft laten plaatsen, maakt u gebruik van zonne-energie. Eigenlijk bent u uw eigen energieleverancier. Omdat de zon overdag flink kan schijnen, kan er meer stroom opgewekt worden dan u nodig heeft. In dit geval levert u de stroom terug aan een energieleverancier. U wordt zo gezien als een kleine energieleverancier en dus heeft u ook recht op een teruggave van de btw die voor de zonnepanelen heeft betaald. Immers, uw investering in zonnepanelen is de reden dat u uw eigen kleine energieleverancier bent. Maar misschien bent u gewoon een particulier en heeft u geen idee hoe u btw kunt terugvragen? Wanneer u uw zonnepanelen door Sunleaves laat plaatsen, dan is de btw-teruggave een standaard service die wij aanbieden. U hoeft dan nergens achteraan. Toch is het handig om te weten hoe één en ander werkt.

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

Wilt u als particulier eenmalig de btw over zonnepanelen terugvragen? Dan krijgt u te maken met de kleineondernemersregeling (KOR). Als particulier kunt u geen btw terugvragen, want u heeft geen btw-nummer. Voor btw-teruggave op zonnepanelen wordt een uitzondering gemaakt voor particulieren. Er wordt eenmalig een btw-nummer aangemaakt. Dit nummer wordt gebruikt voor de btw-teruggave. Na de teruggave kunt u uw btw-nummer weer laten opheffen en hoeft u geen btw-aangifte meer te doen. Bij de aanvraag moet u wel aangeven dat u gebruik wilt maken van de kleineondernemersregeling (KOR).

De KOR en zonnepanelen bij Sunleaves

Neemt u de zonnepanelen af bij Sunleaves, dan zorgen wij ervoor dat de btw-teruggave volgens KOR u geen enkele moeite zal kosten. Dit is een dienstverlening die wij automatisch voor u uitvoeren. Wij vragen u alleen om enkele gegevens, zodat wij voor u de btw-teruggave bij de belastingdienst kunnen indienen. Nadat u de btw heeft terugontvangen, zorgen wij er ook voor dat uw tijdelijke btw-nummer weer wordt opgeheven, zodat u niet verplicht bent tot het doen van btw-aangiftes. Naast deze service, mag u ons vertrouwen op een perfecte installatie van uw zonnepanelen. Onze installateurs zijn ervaren en weten wat er komt kijken bij het installeren van zonnepanelen. Zo geniet u direct optimaal van een kostenbesparing op energie en verdient u uw zonnepanelen binnen 5 tot 7 jaar terug.

Overweging KOR

Kleine ondernemers, zoals eenmanszaken, stichtingen of VOF´s die jaarlijks niet meer omzetten dan € 20.000,- kunnen zich laten registreren voor de KOR. Dit houdt in dat zij vrijgesteld worden van de btw-aangifte. Zij hoeven geen btw te betalen, maar mogen dit ook niet terugvragen. Als u als particulier de btw op zonnepanelen wilt terugvragen en uw btw-nummer nadien weer wilt opheffen om geen btw-aangiftes meer te doen, dan moet u gebruikmaken van de KOR. U kunt dan eenmalig de btw terugvragen. Dit heeft wel tot gevolg dat u in de daaropvolgende drie jaar geen btw meer mag terugvragen. Ook niet als u de komende jaren meer investeringen doet in zonnepanelen. U moet dit dus goed overwegen.

Gevolgen KOR

Heeft u bijvoorbeeld plannen om in de komende jaren zelfstandig ondernemer te worden? U bent gebonden aan de KOR en dus vrijgesteld van btw-aangifte. U mag dan ook als ondernemer voor andere zaken geen btw meer terugvragen voor een periode van drie jaar. In dit geval kunt u beter kiezen om de btw op zonnepanelen terug te vragen, maar niet op basis van de KOR. Dit heeft wel het gevolg dat uw btw-nummer niet wordt opgeheven en dat u verplicht bent om per kwartaal of jaarlijks een btw-aangifte te doen. Dit is voor de meeste particulieren geen optie, dus meestal wordt er wel voor de KOR gekozen.

Wilt u weten of op nieuwbouw ook btw kunt terugvragen?

Nieuwbouw is ideaal om duurzame maatregelen te treffen en toe te passen, maar kunt u hier ook btw op terugvragen? Lees dan hier verder over btw terugvragen bij nieuwbouw.

Bent u ondernemer en koopt u zakelijke zonnepanelen?

Bent u reeds een ondernemer, al dan niet volgens de KOR? U heeft dan al een btw-nummer en doet reeds btw-aangiftes. U kunt dan ook gewoon de btw op zakelijke zonnepanelen via de reguliere btw-aangiftes terugvragen. Wel kan het zo zijn dat uw bedrijfsactiviteiten ervoor zorgen dat de btw-teruggave op zonnepanelen wegvalt tegen de btw die u moet betalen. Als u toch optimaal van een btw-teruggave op zonnepanelen wilt genieten, dan moet u een andere oplossing zoeken. Het is niet mogelijk om een nieuw btw-nummer aan te vragen voor uw onderneming. Wel kunt u bijvoorbeeld de factuur van de zonnepanelen op naam van uw partner zetten en uw partner de btw terug laten vragen. Uiteraard kan dit alleen als uw partner geen ondernemer is met een btw-nummer. Uw partner krijgt dan op basis van de KOR de btw-teruggave.

Benieuwd naar de kosten,
mogelijkheden en terugverdientijd voor jouw huis?

Vraag offerte aan

Ontzorging van A tot Z

Sunleaves staat tijdens het gehele project voor u klaar. Sunleaves maakt het voor u gemakkelijk om zonnepanelen te laten plaatsen en installeren. Gedurende het project zullen wij altijd voor u klaarstaan om eventuele vragen te beantwoorden of onduidelijkheden te verduidelijken.

Voordat wij aan het zonnepanelenproject beginnen, stellen wij eerst een persoonlijke offerte voor u op en geven u eerlijk advies over uw huidige situatie. Voor deze persoonlijke offerte en uw persoonlijk advies heeft u een eigen adviseur die u tijdens het gehele project adviseert en begeleidt. Wilt u op dit moment geen investering doen in zonnepanelen? Dan kunnen wij u een aantrekkelijke financiering aanbieden waarmee u vanaf de eerste maand direct bespaart.

Kortom, met Sunleaves staat u er niet alleen voor. Wij leveren betrouwbare en kwalitatief uitstekende zonnepanelen. Daarnaast krijgt u advies op maat door onze jarenlange ervaring en expertise als installateur.