Chat with us, powered by LiveChat Skip to main content

De prijzen van stroom en gas blijven stijgen. Hierdoor komen steeds meer huishoudens en bedrijven in de knoop met hun maandelijkse lasten. Maar, er zijn zeker manieren om de maandelijkse lasten omlaag te brengen. Verduurzaming door zonnepanelen bijvoorbeeld, waarbij je de BTW kunt terugvragen! Hierdoor ben je zelfs minder afhankelijk van de afname van je energieleverancier. Wij vertellen je graag wat dit voor jou kan betekenen.

Door de ontwikkelingen van de stroom- en gasprijzen heeft de Europese Raad afgelopen jaar besloten om de btw-richtlijnen voor zonnepanelen in de EU aan te passen vanaf 1 januari 2023. Hiermee hoopt EU de verduurzaming te stimuleren. Het verwachte resultaat? Een lagere drempel om zelf je steentje bij te dragen, door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Hier is wel een eigen investering nodig, maar dit is er wel eentje die uiteindelijk ook veel winst oplevert.

Wat houdt de regeling in?

Vanaf 1 januari 2023 geldt dus op iedere factuur voor een zonnepanelen installatie dat het BTW-tarief van 21% naar 0% is verlaagd. Dit is goed nieuws, want hierdoor betaal je dus geen BTW over de aanschaf én installatie van een zonnepaneelsysteem op jouw woning. De enige voorwaarde is dat de panelen worden geïnstalleerd en geleverd op of bij een woning met een woonfunctie in het BAG-register (Basisregistratie Adressen en Gebouwen).

Het nultarief geldt voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen voor hun woning. Wil jij je zakelijke pand verduurzamen? Dan geldt nog steeds het 21% tarief. Deze kan natuurlijk wel via de boekhouder teruggevorderd worden als je hiervoor in aanmerking komt. Klik hier voor meer informatie.

Voor bewoners die hun offerte in 2022 hebben getekend, maar een installatiedatum hebben in 2023, geldt de nieuwe regeling.

Wat valt niet onder het 0%-tarief?

  • De 0% BTW geldt voor het maken van één extra groep voor de zonnepanelen in de meterkast. Het geldt niet voor het vervangen van de hele meterkast als dit nodig is voor een veilige werking van de installatie. Als dit het geval is, moet er 21% BTW voor de meterkast gerekend worden.
  • Vogelbescherming en andere aanpassingen aan het dak vallen ook niet onder het 0% tarief. Hiervoor moet dus 21% BTW in rekening gebracht te worden. Op zoek naar de meest actuele informatie? Klik hier voor de site van de Belastingsdienst.

Wist je trouwens dat je zonnepanelen via Sunleaves kunt aanschaffen door middel van een financiering? Benieuwd naar wat wij jou kunnen bieden? Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag hier een vrijblijvende offerte op.