Hoeveel kosten zonnepanelen per m2?

Wanneer u zonnepanelen wilt laten plaatsen, dan is meestal de prijs iets wat het belangrijkste punt is. Zonnepanelen laten installeren is een behoorlijke investering. Wanneer u de totale kostprijs weet, dan kunt u de terugverdientijd berekenen. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen behoorlijk gedaald. Hierdoor is een investering in zonnepanelen steeds aantrekkelijker geworden. In de regel mag u ervan uitgaan dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 5 en 7 jaar is. Ervan uitgaande dat zonnepanelen minimaal 25 tot 30 jaar meegaan, maakt u dus minimaal 20 jaar vrijwel gratis gebruik van zonnepanelen. Uiteraard blijven er wel onderhoudskosten en de omvormer zal wat eerder vervangen moeten worden. Dus bent u benieuwd naar de kosten van zonnepanelen in 2021? Lees dan verder.

Op welke manieren de kosten van zonnepanelen berekenen?

Er zijn grofweg twee methodes om de kosten van zonnepanelen te berekenen. De eerste en meest gebruikte methode is de kostprijs van zonnepanelen per Wp (Wattpiek). Hierbij wordt uitgegaan van de prijs op basis van het vermogen van zonnepanelen. De meeste installateurs houden deze methode aan. Maar omdat zonnepanelen uw dak bedekken kunt u ook de kosten van zonnepanelen per m2 berekenen. Zo weet u hoeveel vierkante meter dakoppervlak u aan zonnepanelen kwijt bent. Deze methode wordt niet vaak toegepast, meer interessant is het hoeveel vierkante meter dakoppervlak u nodig heeft om het totale benodigde vermogen te behalen.

Berekenen kosten zonnepanelen per m2

Het berekenen van de kosten van zonnepanelen per m2 kan een eenvoudige rekensom zijn. Het gemiddelde oppervlakte van één zonnepaneel is 1,65 m2. Een gemiddeld huishouden zal er ongeveer 10 tot 12 nodig hebben, dus voor 10 zonnepanelen is een dakoppervlak nodig van 16,5 m2. De prijs van zonnepanelen kan natuurlijk verschillen, want er zijn diverse factoren waar u rekening mee moet houden, zoals de soort zonnepanelen, de prijs van de omvormer en de installatiekosten. Gemiddeld zal de de volledige investering gemiddeld rond de € 5.000,- zijn. De gemiddelde prijs per m2 voor zonnepanelen is dan afgerond € 303,-. Dit is natuurlijk een globale berekening. Een van de factoren hoeft maar een iets andere prijs te hebben en de gemiddelde prijs per m2 zal veranderen. Ook heeft u misschien meer dan 10 zonnepanelen nodig. Dit blijft dan ook een berekening op maat.

Sunleaves: uw zonnepanelenexpert keuze

Wij verzorgen uw hele zonnepanelen project van A tot Z. Betrouwbaarheid, kwaliteit, kosten en persoonlijke begeleiding staan hierbij hoog in het vaandel. Onze specialisten zorgen voor een scherpe prijs, lege kosten en een uitstekende kwaliteit.

Berekenen kosten zonnepanelen per wp

De prijs berekenen per wp heeft in de meeste gevallen meer nut. Zo kan namelijk gemakkelijk bepaald worden hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Een gemiddeld gezin van 4 personen heeft een jaarlijks ongeveer 3.500 kWh nodig. Nu lijkt het simpel om te zeggen dat u dan 10 zonnepanelen nodig heeft met een vermogen van 350 Wp. Maar dan houdt u geen rekening met het rendementsverlies. Er zijn nu eenmaal dagen dat de zon minder schijnt en jaarlijks verliest een zonnepaneel wat vermogen. Zonnepanelen zullen dus nooit 100% rendement geven. Er mag uitgegaan worden van een gemiddeld rendement van 85%. Dit houdt dus in, dat als u 3.500 kWh nodig heeft, u dit moet delen door 0,85. U heeft dus zonnepanelen nodig met een totaal vermogen van 4117 kWh. Hieruit kunt u afleiden dat u niet genoeg heeft aan 10 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp. U heeft dan 12 zonnepanelen nodig. (4.200 kWh). Uitgaande van een gemiddelde totale prijs van € 5.000,- is de prijs per Wp € 1,19. Per zonnepaneel bent u € 416,50 kwijt. (350 Wp x € 1,19).

De prijsopbouw bij het plaatsen van zonnepanelen

De totale prijs die u betaalt voor het installeren van zonnepanelen, kan opgedeeld worden in twee delen: een gedeelte materiaal en een gedeelte installatiekosten. Gemiddeld mag u ervan uitgaan, dat de materiaalkosten 80% zijn van de totale kosten en de installatiekosten 20%. Hierbij moet wel aangegeven worden, dat hoe meer zonnepanelen u neemt, hoe lager het percentage van de installatiekosten wordt. De grootste kostenpost zijn dus inderdaad de zonnepanelen, omvormer en alle hulpmaterialen. De installatiekosten zijn flexibel en afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die u laat installeren. Het ligt natuurlijk ook aan de aanbieder. De prijs van zonnepanelen bij Ikea ligt bijvoorbeeld weer hoger of lager dan bij andere aanbieders. Daarnaast ligt het ook aan het dak. De kosten voor zonnepanelen op een plat dak ligger weer hoger dan op een schuin dak.

Benieuwd naar de kosten,
mogelijkheden en terugverdientijd voor jouw huis?

Vraag offerte aan

Vraag een offerte voor zonnepanelen aan bij Sunleaves

Als u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, dan mag u bij Sunleaves een volledig dienstenpakket verwachten. Bij ons kunt u kiezen uit verschillende soorten zonnepanelen, die door onze ervaren en deskundige installateurs binnen een dag bij u worden geïnstalleerd. Onderdeel van onze service, is het aanvragen van de 21% btw-teruggave. Iedereen die zonnepanelen aanschaft heeft hier recht op. Als u particulier zonnepanelen aanschaft, dan moet u voor de btw-teruggave een btw-nummer hebben. Wij regelen dit voor u en zorgen er ook voor dat na teruggave het btw-nummer weer wordt opgeheven. Zo heeft u geen verplichtingen meer naar de Belastingdienst. Wilt u weten wat een investering in zonnepanelen u gaat kosten? Vraag dan online vrijblijvend een offerte bij ons op.