Chat with us, powered by LiveChat Hoe werkt een zonnepaneel? - Zonnepanelen in Limburg kopen - All-in service zonder extra kosten

Hoe werkt een zonnepaneel?

In Nederland zijn zonnepanelen een vast onderdeel geworden van het dagelijkse straatbeeld. Met de huidige ontwikkelingen worden steeds meer huizen voorzien van zonnepanelen. Wat veel mensen echter niet weten, is hoe een zonnepaneel precies werkt.

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel haalt zijn elektrische vermogen uit het licht van de zon. Dat kan op meerdere manieren zijn oorsprong hebben; dit verschilt per type zonnepaneel. Het grootste deel van de zonnepanelen die in ons land worden gebruikt zijn kristallijne zonnepanelen, maar er worden ook nog wel eens dunne filmpanelen op de daken gemaakt. Er zijn verschillende soorten filmpanelen, maar voor het gemak kijken we even naar de kristallijne panelen.

De kristallijne zonnepanelen zijn iedere keer ontwikkeld met meerdere zonnecellen die in serie op een zonnepaneel aan elkaar gekoppeld zijn. De zonnecellen zijn eigenlijk dunne lagen silicium kristallen. Wanneer er fotonen op komen, ook wel lichtdeeltjes, dan gaan er door hun energie elektronen naar buiten toe. Zonnepanelen werken doordat deze elektronen door dit materiaal heen gaan; dit levert weer energie op.

Wat zijn de elektronen dan?

De stroom zal van paneel naar paneel gevoerd worden via de elektroden die de zonnecellen aan elkaar heeft verbonden. Alle zonnecellen zijn geplaatst als een gehele serie. Iedere cel zal zorgen voor een mate van spanning. Dit is ook wel de Volt, en samen maken ze de spanning die nodig is voor het totale paneel. Als de plus- en de minkant van het paneel in verbinding worden gebracht met elkaar, ontstaat er een elektrisch circuit. Door het circuit loopt gelijkstroom. Deze stroom zal altijd van de plus naar de min lopen. Deze stroom wordt naar de omvormer gestuurd, en die zal het weer op zijn beurt doorsturen naar de meter of naar een accu. Het is dus een makkelijke manier om het huishouden van groene stroom te voorzien.

Het principe achter het zonnepaneel is dus vrij ingewikkeld. Hier hoeft u gelukkig niet op te letten als u zonnepanelen wilt kopen. Sunleaves zonnepanelenbedrijf zal namelijk altijd zelf de panelen installeren, u hebt hierdoor geen ervaring nodig met het leggen. Door gebruik te maken van zonnepanelen kunt u in een jaar heel wat kosten besparen, het kost namelijk, los van het kopen en het aansluiten, niets. Vraag dus gerust een adviesgesprek aan als u wat meer informatie zou willen hebben over de panelen, we beantwoorden al uw vragen met plezier.

Heeft u nog vragen?

Onze werkwijze

Stap voor stap uitleg onze werkwijze. Uw zonnepanelen project verzorgt van A tot Z.

Lees meer

Kennisbank

Antwoorden op veel gestelde vragen kunt u in onze kennisbank terug vinden.

Lees meer

Adviesgesprek

Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze adviseur.

Lees meer