Hoe zit het met de btw op zonnepanelen voor een bestaande ondernemer?

Bent u een ondernemer, dan kan het zeker zeer interessant zijn om zonnepanelen aan te schaffen. De energiekosten kunnen voor ondernemers soms enorm oplopen. Tevens is het tegenwoordig belangrijk om als onderneming uit te stralen dat u duurzaam bezig bent. Steeds meer klanten maken namelijk hun keuze voor een bepaalde onderneming, op basis van de duurzaamheidsambities. Hoewel zonnepanelen altijd een investering zijn, zult u deze investering met zonnepanelen altijd terugverdienen. Dit doet u door middel van de enorme besparing op energiekosten. In de regel kunnen zonnepanelen binnen 6 a 7 jaar terug worden verdiend. Omdat zonnepanelen een levensduur van 25 tot 30 jaar hebben, kost energie u nadien helemaal niets meer.

Diverse fiscale regelingen voor ondernemers

Wat dat betreft heeft u het als ondernemer beter getroffen bij het aanschaffen van zonnepanelen, dan als particulier. Voor zakelijke zonnepanelen kunt u gebruikmaken van diverse fiscale regelingen. Dit zijn over het algemeen aftrekposten waarmee u minder winstbelasting hoeft te betalen. Zakelijke zonnepanelen laten leggen is niet alleen aantrekkelijk voor de besparing op energiekosten, ook fiscaal wordt dit volop gestimuleerd.

Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

De bekendste fiscale regeling is de kleinschaligheidsaftrek (KIA). Dit is een eenmalige belastingaftrek op uw investering in zonnepanelen. Voorwaarde is wel dat u de KIA aanvraagt binnen drie maanden nadat u de opdracht voor het plaatsen van zonnepanelen heeft gegeven. Het investeringsbedrag moet minimaal € 2.400,- zijn en maximaal € 328.700,-. Als ondernemer haalt u in de regel het minimale bedrag wel om in aanmerking te komen voor de KIA.

Zakelijke zonnepanelen aankopen bij Sunleaves

Ook als ondernemer kunt u bij Sunleaves terecht voor uw zakelijke zonnepanelen. Hierbij geniet u van een volledig traject die wij geheel voor u uitvoeren. Wij adviseren u welke zonnepanelen u het beste kunt nemen en desnoods kunt u via ons een financiering regelen. Wij hebben eigen vakkundige installateurs die de zonnepanelen professioneel bij u installeren. Betreffende de btw-teruggaaf hoeft u ook niets te regelen. Of wij maken van uw huidige btw-nummer gebruik om een btw-teruggave aan te vragen of u zet de zonnepanelen op naam van uw partner. Hierdoor ontvangt uw partner een tijdelijk btw-nummer. Uiteraard moet u wel zelf zorg dragen voor de overige fiscale voordelen en subsidieregelingen. Op deze manier zorgt u ervoor dat het investeringsbedrag een stuk lager wordt.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Daarnaast is er de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een specifieke investeringsaftrek voor kleine zakelijke gebruikers. Hiervoor zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet de totale installatie een vermogen hebben van 15.000 Wattpiek. Dit komt neer op ongeveer 40 tot 45 zonnepanelen. De minimale investering is € 2.500,-. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u in aanmerking komen voor een aftrek op de fiscale winst tot wel 45%.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Er bestaat een landelijke subsidieregeling: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze regeling geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Alleen particulieren kunnen hier geen aanspraak op maken als zij zonnepanelen nemen, maar wel op een warmtepomp. Zakelijke gebruikers hebben wel recht op subsidie als zij zonnepanelen laten plaatsen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Er moet bijvoorbeeld minimaal 15 kWp aan zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Wilt u weten of op nieuwbouw ook btw kunt terugvragen?

Nieuwbouw is ideaal om duurzame maatregelen te treffen en toe te passen, maar kunt u hier ook btw op terugvragen? Lees dan hier verder over btw terugvragen bij nieuwbouw.

De btw-aftrek op zonnepanelen voor bestaande ondernemers

Iedereen die overgaat tot een investering in zonnepanelen, heeft recht op teruggave van de 21% btw die hierover is berekend. Doorgaans wordt het teveel aan opgewekte stroom teruggeleverd aan de energieleverancier en hierdoor worden ook particulieren aangeduid als een kleine ondernemer. Op basis van de kleineondernemersregeling (KOR) kunnen zij eenmalig de btw terugvragen. Voor particulieren wordt eenmalig een btw-nummer aangemaakt. Dit btw-nummer kan nadat de btw is terugontvangen, weer opgeheven worden. Voor bestaande ondernemers geldt dit natuurlijk niet. De kans is ook groot dat u geen ondernemer bent op basis van de KOR. U bent ook gewend om btw-aangifte te doen. Hierbij neemt u dus ook de btw op die u betaalt voor uw investering in zonnepanelen.

U wilt als ondernemer de btw-teruggave apart ontvangen?

Als ondernemer met een bestaande btw-nummer, doet u per kwartaal of jaarlijks een btw-aangifte. Hierbij verrekend u de te betalen btw met de btw die u mag terugvragen. Dit kan met betrekking tot de btw-aftrek op uw zonnepanelen minder gunstig uitpakken. Het bedrag dat u aan btw moet betalen is bijvoorbeeld hoger dan wat u terugontvangt. Dan moet u alsnog btw bijbetalen. Zoals bij particulieren die gebruik kunnen maken van de KOR en daarna hun btw-nummer kunnen opheffen, zit er bij u niet in. Toch zijn er nog mogelijkheden. Heeft u bijvoorbeeld een partner die geen btw-nummer heeft? Dan kunt u de zonnepanelen op naam van uw partner zetten. U partner kan dan gebruikmaken van de btw-aftrek en nadien wordt het btw-nummer weer opgeheven. Op deze manier profiteert u toch optimaal van de btw-aftrek.

Benieuwd naar de kosten,
mogelijkheden en terugverdientijd voor jouw huis?

Vraag offerte aan

Ontzorging van A tot Z

Sunleaves staat tijdens het gehele project voor u klaar. Sunleaves maakt het voor u gemakkelijk om zonnepanelen te laten plaatsen en installeren. Gedurende het project zullen wij altijd voor u klaarstaan om eventuele vragen te beantwoorden of onduidelijkheden te verduidelijken.

Voordat wij aan het zonnepanelenproject beginnen, stellen wij eerst een persoonlijke offerte voor u op en geven u eerlijk advies over uw huidige situatie. Voor deze persoonlijke offerte en uw persoonlijk advies heeft u een eigen adviseur die u tijdens het gehele project adviseert en begeleidt. Wilt u op dit moment geen investering doen in zonnepanelen? Dan kunnen wij u een aantrekkelijke financiering aanbieden waarmee u vanaf de eerste maand direct bespaart.

Kortom, met Sunleaves staat u er niet alleen voor. Wij leveren betrouwbare en kwalitatief uitstekende zonnepanelen. Daarnaast krijgt u advies op maat door onze jarenlange ervaring en expertise als