Maak stappen naar een beter energielabel

Duurzaam investeren in de waarde van je woning

Investeren in verduurzaming is niet alleen investeren in lagere energierekeningen maar ook in een beter energielabel en de waarde van je woning. Hierdoor krijgt een investering in verduurzaming een soort ‘vliegwieleffect’. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop verduurzaming zichzelf terugverdient. Voor het gemak concentreren we ons op het effect van één maatregel: het plaatsen van zonnepanelen.

Sunleaves IMG 700x500px zonnepanelen 01

1. Terugverdientijd zonnepanelen

Bij de huidige prijs voor elektriciteit ligt de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 7 jaar. Dat is berekend met het gemiddelde aantal zonuren in Midden-Nederland. Als de elektriciteit van het net duurder wordt, verdien je de investering sneller terug. Na die 7 jaar heb je de panelen op je dak terugverdiend en ga je winst maken.

2. Waardestijging van je huis

Leveranciers van producten om je huis te verduurzamen (zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen, maar ook HR dubbel glas, en isolatiemateriaal) hebben het steeds over de ‘terugverdientijd’. Maar als je nuchter nadenkt is die ‘terugverdientijd’ eigenlijk nul jaar. Je bent het geld dat je in je woning stopt immers niet kwijt. Het zit in je woning! 

3. Waardestijging via energielabel

Dit is het vliegwieleffect waar we het over hadden. Zonnepanelen voegen dubbele waarde toe. De €10.000 van de fysieke panelen, maar óók extra waarde in de vorm van een beter energielabel. Kijk maar eens op Funda. De allergoedkoopste huizen zijn woningen met een Energielabel F of G, simpelweg omdat ze amper te verwarmen zijn. Een veel kleinere woning met Energielabel A+ kan wel het dubbele waard zijn. Sterker, de banken geven tegenwoordig hogere hypotheken voor de aankoop van huizen met een goed energielabel.

Sunleaves IMG 700x500px ZAKELIJK installatie zonnepanelen 09

Geld op de bank of op je dak?

Als je voor 10.000 euro zonnepanelen op je huis legt, wordt je huis ook meteen 10.000 euro meer waard. Het geld is dus niet weg. Mocht je ooit verkopen, dan krijg je het terug van de kopers, die immers ook jouw zonnepanelen overnemen. Zeker voor mensen met spaargeld is investeren in zonne-energie een logische beslissing. Geld op de bank levert amper wat op. Met geld op je dak verdien je ongeveer 15% per jaar in de vorm van besparing op je energiekosten.

Sunleaves IMG 700x500px particulier laadpaal

Beter energielabel altijd waardevol

Sommige mensen stellen een investering in zonnepanelen uit omdat ze binnen een paar jaar willen verhuizen naar een grotere woning. Wie even rekent, begrijpt dat het áltijd loont om je huis te verduurzamen. Zelfs op de korte termijn is verduurzaming en verhoging naar een beter energielabel een prima investering, met direct effect op je energiekosten én op de verkoopwaarde van je woning.

Welk energielabel is haalbaar?

Het vaststellen van een energielabel is best ingewikkeld, maar wij kunnen je wel bij benadering vertellen welke maatregelen nodig zijn om bijvoorbeeld van Energielabel D naar Energielabel B te ‘verhuizen’ met inzet van zonnepanelen, een thuisbatterij en/of een airconditioning of een laadpaal. Eventueel aan te vullen met betere isolatie van wanden, dak en ramen. Bedenk dat ook zonder het ‘vliegwieleffect’ van het energielabel een verduurzaming altijd een goede keuze is. Voor je portemonnee én voor het milieu. 

Sunleaves IMG 700x500px particulier adviseur tafelgesprek 02

Meer weten over verduurzaming en energielabels?

Neem voor overleg over de mogelijkheden op en in jouw woning contact met ons op. Onze verduurzamingsspecialisten helpen je graag verder. Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.