Sunleaves IMG 1200x700px Zakelijk boerderij

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kwh?

Om ongeveer 5000 kWh stroom per jaar te produceren, heb je 15 zonnepanelen van elk 400 Wattpiek (Wp) nodig. Nu, dit is een ruwe schatting, want het hangt allemaal af van je dak. Maar laten we even in detail duiken.

In Nederland hebben we vaak niet het meest stabiele weer, en daarom kunnen zonnepanelen niet altijd optimaal presteren. We rekenen erop dat 1 Wattpiek (Wp) per jaar ongeveer 0,88 kWh stroom oplevert.

Dus, als je zonnepanelen met een capaciteit van 400Wp hebt, zou elk paneel jaarlijks ongeveer 352 kWh moeten kunnen opwekken (400Wp * 0,88 kWh). Om in totaal 5000 kWh te genereren, heb je dan ongeveer 5000 kWh / 352 kWh per zonnepaneel nodig, wat neerkomt op 15 zonnepanelen.

Elke situatie is anders, het kan dus zijn dat je meer of minder panelen nodig hebt. De oriëntatie van je dak, de hoek waarin het is geplaatst en eventuele schaduwen kunnen allemaal invloed hebben op de prestaties van je panelen. Om erachter te komen wat er mogelijk is voor jouw specifieke dak, kun je onze gratis bespaarcheck op onze website proberen. Dat geeft je een goed idee van wat je kunt verwachten.

Oké, 15 zonnepanelen klinken misschien wel als het magische getal om aan die 5000 kWh te komen, maar er is meer. Passen die 15 panelen wel op jouw dak? De afmetingen van een zonnepaneel zijn ongeveer 170,8 cm bij 113,4 cm. Dus, het minimale dakoppervlak dat je nodig hebt voor 15 van deze jongens is ongeveer 29,05 vierkante meter. Heb je dakramen of een dakkapel dan wordt de situatie alweer anders.

Dus, voordat je enthousiast wordt, meet even je dak op. Kijk hoeveel ruimte je hebt en vergelijk dat met die 29,05 vierkante meter die je nodig hebt voor 15 panelen. Als je dakoppervlak kleiner is dan dat, passen die 15 panelen waarschijnlijk niet. Maar maak je geen zorgen, als je twijfelt, kun je nog steeds een vrijblijvende offerte aanvragen. Een van onze experts kan dan jouw dak beoordelen en een persoonlijk plan maken. Het liefst komen we even bij je langs om te kijken hoe de kabelroute zou moeten lopen en of de meterkast geschikt is.

Maar, jouw stroomverbruik kan variëren op basis van je levensstijl en het aantal apparaten dat je gebruikt. Als je niet precies weet hoeveel stroom je verbruikt, kun je ook kijken naar het gemiddelde verbruik per type huishouden:

  • 1-persoonshuishouden: 1850 kWh per jaar
  • 2-persoonshuishouden: 2860kWh per jaar
  • 3-persoonshuishouden: 3400 kWh per jaar
  • 4-persoonshuishouden: 4500 kWh per jaar
  • 5-persoonshuishouden: 5000 kWh per jaar

Je kunt ook je jaarafrekening bekijken om een idee te krijgen van je jaarlijkse stroomverbruik. Als dat rond de 5000 kWh ligt, zit je meestal goed met 15 zonnepanelen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten of 15 zonnepanelen iets voor jou zijn? Vraag dan eenvoudig een offerte aan op onze website. Een van onze Sunleaves adviseurs zal dan naar jouw situatie kijken en je precies vertellen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het is snel, makkelijk en geheel vrijblijvend.