Sunleaves IMG 1200x700px Particulier thuisbatterij header

Wat als mijn thuisbatterij vol is?

Thuisbatterij

Als je thuisaccu vol is, zijn er verschillende mogelijke scenario’s afhankelijk van je specifieke energieopstelling en instellingen:

  1. Terugleveren aan het Net: Als je thuisaccu volledig opgeladen is en er nog steeds overtollige zonne-energie wordt geproduceerd, kan de energie teruggevoerd worden naar het elektriciteitsnet. Dit kan afhankelijk zijn van de configuratie van je zonnepanelen en de regelgeving in jouw regio.
  2. Eigen Energiegebruik: Als je tijdens piekuren meer energie verbruikt dan je zonnepanelen op dat moment kunnen leveren, kan de energie uit je accu worden gehaald om aan je behoeften te voldoen.
  3. Opslag voor Later: Als je thuisaccu vol is en je momenteel niet veel energie verbruikt, wordt de extra opgewekte energie opgeslagen in de accu voor later gebruik, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt of tijdens stroomstoringen.
  4. Energiebeheersysteem: Sommige thuisaccu’s zijn uitgerust met slimme energiebeheersystemen die de energiestroom regelen op basis van de energiebehoeften en beschikbare capaciteit. Dit kan betekenen dat de energieproductie van je zonnepanelen wordt verminderd als de accu vol is.

Het is belangrijk om de instellingen en functionaliteit van je thuisaccu te begrijpen. Sommige systemen kunnen mogelijk worden aangepast om bijvoorbeeld de teruglevering aan het net te beperken als de accu vol is, terwijl andere systemen automatisch de energiestroom beheren.

Als je niet zeker weet hoe je thuisaccu werkt wanneer deze vol is, is het verstandig om de handleiding van de fabrikant te raadplegen of contact op te nemen met een professionele installateur. Zo kun je er zeker van zijn dat je het maximale voordeel haalt uit je thuisaccu en je energieopties optimaliseert.