Wat is het verschil tussen kWp en WP?

Zonnepanelen

kWp en WP zijn termen die worden gebruikt om de capaciteit van een zonnepanelensysteem aan te duiden, maar ze hebben een verschillende betekenis.

kWp staat voor kilowatt piekvermogen en verwijst naar het piekvermogen dat een zonnepaneel of een zonnepaneelsysteem kan leveren onder standaard testomstandigheden (STC), waarbij de zoninstraling 1000 watt per vierkante meter bedraagt, de temperatuur 25 graden Celsius is en de hoek van de zonnestralen ten opzichte van het paneel 45 graden is. kWp is dus een maatstaf voor de maximale capaciteit van een zonnepaneel of een zonnepaneelsysteem.

WP staat daarentegen voor watt piekvermogen en heeft betrekking op het nominale vermogen van een zonnepaneel of een zonnepaneelsysteem bij normale omstandigheden. WP is dus een maatstaf voor de werkelijke capaciteit van een zonnepaneel of een zonnepaneelsysteem onder reële omstandigheden, waarbij de zoninstraling, temperatuur en andere factoren kunnen variëren.

In het algemeen zal de werkelijke opbrengst van een zonnepaneelsysteem lager zijn dan het piekvermogen, omdat de omstandigheden niet altijd ideaal zijn. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het kWp-vermogen, maar ook naar het WP-vermogen om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de prestaties van een zonnepaneelsysteem.