Sunleaves IMG 700x500px ZAKELIJK zonnepanelen omvormers

Wat zijn micro-omvormers?

Micro-omvormers zijn een ander schakelmethode die worden gebruikt in zonnepaneelsystemen om de energieopbrengst van het systeem te optimaliseren. In tegenstelling tot traditionele omvormers die de gelijkstroom van meerdere zonnepanelen omzetten in wisselstroom, zijn micro-omvormers ontworpen om één enkel zonnepaneel om te zetten in wisselstroom.

Elk zonnepaneel in het systeem is uitgerust met een eigen micro-omvormer die onafhankelijk werkt van de andere micro-omvormers in het systeem. Dit betekent dat de prestaties van elk paneel afzonderlijk worden bewaakt en geoptimaliseerd, waardoor het systeem als geheel efficiënter wordt.

 

DE VOOR- EN NADELEN VAN MICRO-OMVORMERS

Micro-omvormers bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele omvormers en optimizers. Zo kan de prestatie van elk paneel nauwkeuriger worden gecontroleerd en gemaximaliseerd, zelfs als er verschillende prestaties zijn tussen de panelen. Bovendien zorgen ze voor een betere beveiliging en betrouwbaarheid van het systeem. Als er een micro-omvormer uitvalt wordt alleen dat ene paneel wordt beïnvloed, in tegenstelling tot een stringomvormer die de prestaties van alle panelen in een string beïnvloedt.

Een nadeel is dat ze over het algemeen duurder zijn dan traditionele omvormers en optimizers. Bovendien hebben ze mogelijk meer onderhoud nodig vanwege de grotere hoeveelheid apparatuur die moet worden geïnstalleerd en onderhouden.