Sunleaves IMG 1200x700px Zakelijk boerderij

Wat zijn optimizers voor zonnepanelen?

In een zonnepaneelsysteem verwijzen optimizers naar een apparaat dat wordt gebruikt om de energieopbrengst van de zonnepanelen te optimaliseren.

In een traditioneel zonnepaneelsysteem zijn de zonnepanelen onderling verbonden in serie, wat betekent dat de totale spanning van het systeem afhankelijk is van de som van de spanningen van elk paneel. Dit kan leiden tot problemen zodra een paneel minder presteert dan de andere panelen, bijvoorbeeld door schaduw of vervuiling. In zo’n geval zal de totale energieproductie van het systeem dalen.

Een optimizer is een apparaat dat tussen elk paneel en de omvormer wordt geplaatst en dat de spanning van elk paneel afzonderlijk regelt. Dit maakt het mogelijk om de energieopbrengst van elk paneel te optimaliseren, zelfs als er verschillende prestaties zijn tussen de panelen. Hierdoor kan het systeem meer energie produceren dan wanneer er geen optimizers worden gebruikt.

Bovendien kunnen optimizers ook handige functies bieden, zoals het bewaken van de prestaties van elk paneel, het detecteren van problemen in het systeem en het regelen van de energieproductie op afstand. Dit kan het onderhoud en de reparatie van het systeem makkelijker maken en de efficiëntie verhogen.