Sunleaves IMG 1200x700px Zakelijk boerderij

Welke zonnepanelen systemen zijn er?

Zonne-energie is een steeds populairdere keuze geworden voor duurzame energieopwekking. Bij het kopen van zonnepanelen kun je echter geconfronteerd worden met verschillende soorten zonnepanelen, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel nemen we je mee door een overzicht van de meest voorkomende zonnepaneel soorten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voor jouw zonne-energieproject.

 

WAAROM ZONNEPANELEN KOPEN?

Voordat we de verschillende soorten zonnepanelen bespreken, is het belangrijk om te begrijpen waarom zonne-energie een aantrekkelijke keuze is. Zonnepanelen stellen jou in staat om jouw eigen schone energie op te wekken, waardoor je jouw ecologische voetafdruk verkleint en bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Bovendien kunnen zonnepanelen jouw energierekening verlagen en bieden ze vaak gunstige subsidieregelingen en belastingvoordelen.

ZONNEPANELEN SOORTEN: OVERZICHT

Er zijn zes verschillende soorten zonnepanelen. Het volledige overzicht en de beste toepassingen van de zonnepanelen worden hier beschreven.

Monokristallijn Zonnepanelen: Deze zonnepanelen hebben een egaal zwart uiterlijk en behalen doorgaans een hogere efficiëntie dan andere soorten. Ze zijn geschikt voor situaties waar ruimte beperkt is en er hoge energieopbrengsten nodig zijn.

Glas-Glas Zonnepanelen: Deze zonnepanelen hebben een extra laag glas aan de achterkant, wat zorgt voor een hogere duurzaamheid en een langere levensduur. Ze zijn geschikt voor veeleisende omgevingen en kunnen zelfs als dakbedekking worden gebruikt.

Polykristallijn Zonnepanelen: Deze zonnepanelen hebben een blauwachtig uiterlijk en zijn doorgaans iets minder efficiënt dan monokristallijn panelen. Ze zijn echter vaak iets goedkoper en een populaire keuze voor veel huishoudens.

Amorfe Zonnepanelen: Ook bekend als dunne film zonnepanelen, hebben deze panelen een donker uiterlijk en zijn ze flexibel in hun toepassingen. Ze kunnen op gebogen oppervlakken worden geïnstalleerd en zijn ideaal voor specifieke situaties waar andere zonnepanelen niet passen.

Hybride Zonnepanelen: Deze panelen combineren zonne-energieopwekking met andere technologieën, zoals thermische energieopwekking. Ze zijn geschikt voor situaties waarin je zowel elektriciteit als warmte wilt opwekken.

PVT-Zonnepanelen: PVT staat voor Photovoltaïsch en Thermisch. Deze panelen combineren zonne-energieopwekking met warmtewisselaars, waardoor je zowel elektriciteit als warm water kunt genereren.

SOORTEN ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Bij het vergelijken van de verschillende soorten zonnepanelen moet je rekening houden met factoren zoals efficiëntie, kosten, duurzaamheid en geschiktheid voor jouw specifieke situatie. Monokristallijn panelen kunnen een hogere efficiëntie hebben, maar zijn doorgaans duurder dan polykristallijn panelen. Glas-glas panelen kunnen een langere levensduur hebben, maar zijn ook prijziger. Overweeg jouw energiebehoeften en de beschikbare ruimte bij het maken van jouw keuze.

PRIJS ZONNEPANELEN SOORTEN

De kosten voor zonnepanelen liggen gemiddeld tussen €1,4 en €2,5 per Wattpiek (Wp). De prijs van een zonnepaneel kan variëren van €150 tot €1.800, afhankelijk van het type zonnepaneel, het vermogen en het merk. Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden, zoals de efficiëntie en kwaliteit van de panelen, het technologieniveau en eventuele extra functies. Het is belangrijk om bij het kiezen van zonnepanelen niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de prestaties en duurzaamheid, om een weloverwogen investering te doen voor jouw zonne-energieproject.

Soort zonnepaneel

Gemiddelde prijs per paneel (excl. btw en plaatsing)

 

Monokristallijn

 

500 – 650 euro

 

Glas-glas

 

850 – 950 euro

 

Polykristallijn

 

150 – 450 euro

 

Dunne film

 

150 – 350 euro

 

Hybride

 

1.300 – 1.800 euro

 

ZONNEPANELEN UITVOERINGEN: DIVERSITEIT IN OPTIES

Naast verschillende soorten zonnepanelen, zijn er ook diverse uitvoeringen beschikbaar om aan verschillende esthetische en functionele behoeften te voldoen. Hieronder bespreken we enkele van deze uitvoeringen:

Kleur Zonnepanelen: Naast de traditionele donkerblauwe zonnepanelen zijn er nu ook zonnepanelen verkrijgbaar in andere kleuren, zoals zwart. Zwarte zonnepanelen hebben een moderner uiterlijk en kunnen beter integreren met het dakoppervlak, waardoor ze een populaire keuze zijn voor esthetisch bewuste huiseigenaren.

Frame: Zonnepanelen kunnen worden geleverd met verschillende frametypen, zoals aluminium of kunststof. Aluminium frames zijn stevig en duurzaam, terwijl kunststof frames lichter zijn en eenvoudiger te installeren. Het frame speelt een rol in de stabiliteit en duurzaamheid van de panelen.

Vast vs. Flexibel: Traditionele zonnepanelen zijn stijf en star, maar er zijn ook flexibele zonnepanelen beschikbaar die op gebogen oppervlakken kunnen worden geïnstalleerd. Flexibele panelen bieden meer ontwerpmogelijkheden en kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt op boten of caravans.

Geïntegreerde Zonnepanelen: Geïntegreerde zonnepanelen worden naadloos geïntegreerd in bouwelementen, zoals dakpannen, gevels of ramen. Ze bieden een esthetisch aantrekkelijke oplossing, omdat de panelen bijna onzichtbaar zijn en het gebouw een uniform uiterlijk behoudt.

Bij het kiezen van de uitvoering van zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met zowel esthetische als functionele aspecten. Overleg met een specialist om de beste optie te vinden die past bij jouw specifieke wensen en behoeften. Het vinden van de juiste zonnepanelen met de juiste uitvoering kan jouw zonne-energieproject nog succesvoller maken.

WELKE ZONNEPANELEN ZIJN DE BESTE?

De beste zonnepanelen voor jou zijn afhankelijk van jouw specifieke behoeften en budget. Overweeg de efficiëntie, duurzaamheid en prijs van verschillende zonnepanelen en vergelijk offertes van verschillende leveranciers. Het installeren van zonnepanelen is een investering die zichzelf op de lange termijn kan terugverdienen, doordat je bespaart op energiekosten en bijdraagt aan een duurzame levensstijl.

BESPARING MET ZONNEPANELEN

Zonnepanelen kunnen aanzienlijke besparingen opleveren op jouw energierekening. Zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn en zonlicht omzetten in elektriciteit, kun je jouw eigen schone energie produceren en verbruiken. Hierdoor hoef je minder elektriciteit van het elektriciteitsnet te betrekken, waardoor jouw energiekosten worden verlaagd. De exacte besparing hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal en het type zonnepanelen, de locatie van jouw huis, de hellingshoek en oriëntatie van de panelen, en het energieverbruik van jouw huishouden. Op de lange termijn kunnen zonnepanelen een aanzienlijke terugverdientijd hebben, waardoor je niet alleen financiële voordelen behaalt, maar ook een bijdrage levert aan een duurzamere en milieuvriendelijke levensstijl.

PRIJS ZONNEPANELEN INSTALLATIE

De gemiddelde kosten voor een volledige zonnepanelen installatie variëren tussen €4.100 en €14.500 (excl. btw en incl. installatie). De uiteindelijke prijs hangt af van het vermogen van de zonnepanelen en het aantal panelen dat wordt geïnstalleerd. Deze twee factoren zijn op hun beurt weer afhankelijk van jouw eigen energieverbruik. Als je meer energie verbruikt, zul je een groter vermogen aan zonnepanelen moeten installeren, wat de totale prijs van de installatie zal verhogen. Het is dus belangrijk om jouw energieverbruik goed in kaart te brengen en advies in te winnen bij een specialist om een passende en kosteneffectieve zonnepanelen installatie te vinden.

Jaarlijks energieverbruik

Vereist vermogen (kWh/85%)

Vereist aantal zonnepanelen (400 Wp)

Richtprijs (excl. btw, incl. installatie en omvormer)

2.500 kWh

3.000 Wp

7

4.100 – 7.300 euro

3.000 kWh

3.500 Wp

9

5.000 – 8.000 euro

3.500 kWh

4.100 Wp

10

5.600 – 10.200 euro

4.000 kWh

4.700 Wp

12

6.600 – 11.700 euro

4.500 kWh

5.300 Wp

13

7.500 – 13.000 euro

5.000 kWh

5.900 Wp

15

8.200 – 14.500 euro

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw zonnepanelen installatie? Graag geven wij jou persoonlijk advies en een prijs opgave. Meer weten, klik dan hier.