SUNLEAVES BEELD ZONNEPANERLEN NIEUWSBERICHT

Zonnepanelen schoonmaken - houd je energieproductie op peil!

Service

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om schone en duurzame energie op te wekken. Ze gebruiken zonlicht om elektriciteit te genereren, waardoor je niet alleen je energierekening verlaagt, maar ook bijdraagt aan een groenere toekomst. Om optimaal te profiteren van de energieopbrengst van je zonnepanelen, is het echter belangrijk om ze goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. In dit artikel leggen we uit waarom zonnepanelen schoonmaken essentieel is, hoe je dit het beste kunt doen en wanneer de beste tijd is om aan de slag te gaan!

 

IS HET NODIG OM ZONNEPANELEN SCHOON TE MAKEN?

Zonnepanelen worden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden, zoals regen, stof, vogelpoep en andere vervuiling. Na verloop van tijd kunnen deze vuildeeltjes zich ophopen op het oppervlak van de zonnepanelen en de efficiëntie verminderen. Hoewel sommige regenachtige dagen kunnen helpen bij het wegspoelen van het vuil, is dit niet altijd voldoende om de zonnepanelen grondig te reinigen. Het is bewezen dat regelmatig schoonmaken het rendement van de zonnepanelen verbetert en ervoor zorgt dat ze optimaal blijven functioneren.

 

HOE VAAK MOET IK MIJN ZONNEPANELEN SCHOONMAKEN?

Hoe vaak je je zonnepanelen moet schoonmaken, hangt af van de omgevingsfactoren op jouw locatie. In gebieden waar het vaak regent, kunnen zonnepanelen wat vaker worden gereinigd door het reinigende effect van de regen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je zonnepanelen minstens één tot twee keer per jaar schoon te maken. In drogere en stoffige gebieden kan het nodig zijn om ze vaker schoon te maken, mogelijk om de zes maanden.

Voor je elektrische auto zijn er verschillende soorten laadpalen beschikbaar, waaronder AC-laadpalen, DC-snellaadpalen en draadloze laadpalen. Deze laadpalen hebben verschillende laadsnelheden en kunnen gebruikt worden door verschillende voertuigen, afhankelijk van het merk en het model. Benieuwd naar welke laadpaal het beste bij jou past? Neem vrijblijvend contact met ons op en Sunleaves zal je hierbij adviseren op maat.

Bij het installeren van zonnepanelen en laadpalen vervangen wij vaak de volledige meterkast zodat deze weer aan de huidige normen voldoet. De adviseur zal op locatie bekijken of de meterkast in orde is of dat het raadzaam is deze te laten vernieuwen. Indien de meterkast niet meer voldoet aan de huidige normen wordt deze direct vervangen bij het plaatsen van de zonnepanelen of de laadpaal.

 

HOE MAAK JE ZONNEPANELEN HET BESTE SCHOON?

Het schoonmaken van zonnepanelen is een relatief eenvoudige taak, maar het moet met zorg worden uitgevoerd om schade aan de panelen te voorkomen. Volg deze stappen om je zonnepanelen effectief en veilig schoon te maken:

 

 

1

Schakel de Zonnepanelen Uit

Voordat je begint met schoonmaken, schakel je de zonnepanelen uit om elektrische schokken te voorkomen. Dit doe je door de stroomtoevoer naar de omvormer uit te schakelen.

 

2

Wacht op een Bewolkte Dag of Vroege Ochtend

Het is het beste om de zonnepanelen schoon te maken op een bewolkte dag of vroeg in de ochtend wanneer het oppervlak van de panelen koeler is. Dit helpt om te voorkomen dat het water te snel verdampt en vlekken achterlaat.

 

3

Gebruik Gezuiverd Water of Regenwater

Vul een emmer met gezuiverd water of regenwater en voeg een mild reinigingsmiddel toe. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de panelen kunnen beschadigen.

 

4

Gebruik Een Zachte Borstel of Spons

Dompel een zachte borstel of spons in het water en reinig voorzichtig het oppervlak van de zonnepanelen. Vermijd het gebruik van harde borstels of schuurmiddelen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.

 

5

Spoel Met Schoon Water

Spoel de zonnepanelen af met schoon water om zeepresten te verwijderen. Gebruik geen hogedrukreiniger, omdat dit de panelen kan beschadigen.

 

6

Laat de Zonnepanelen Opdrogen

Laat de zonnepanelen op natuurlijke wijze opdrogen. Dep eventueel overgebleven water voorzichtig weg met een schone doek.

 

7

Schakel de Zonnepanelen Weer In

Zodra de zonnepanelen volledig droog zijn, kun je de stroomtoevoer naar de omvormer weer inschakelen.


 

BESTE TIJD OM ZONNEPANELEN TE REINIGEN (MEI, JUNI EN JULI)

De lente- en zomermaanden zijn over het algemeen de beste tijd om je zonnepanelen schoon te maken. In deze periode zijn er vaak meer zonuren en is er een lagere kans op regen, waardoor het vuil zich kan ophopen. Het reinigen van je zonnepanelen voor de zomer zorgt ervoor dat ze klaar zijn om de maximale hoeveelheid zonlicht op te vangen, wat leidt tot een hogere energieopbrengst.

 

WAARMEE KAN IK ZONNEPANELEN SCHOONMAKEN?

Het schoonmaken van zonnepanelen vereist geen speciale of dure schoonmaakmiddelen. Het gebruik van gezuiverd water of regenwater met een mild reinigingsmiddel is meestal voldoende. Het vermijden van agressieve schoonmaakmiddelen is essentieel om schade aan de zonnepanelen te voorkomen. Met een zachte borstel of spons kun je effectief vuil en stof verwijderen zonder krassen te veroorzaken.