Sunleaves IMG 1200x700px Zakelijk boerderij

Zonnepanelen subsidies en voordelen in Nederland: maak duurzame keuzes

Zonne-energie wordt steeds populairder in Nederland, en gelukkig zijn er verschillende subsidies en voordelen beschikbaar die jou kunnen helpen bij het realiseren van jouw zonnepanelenproject. In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste mogelijkheden voor financiële ondersteuning om duurzame keuzes te stimuleren.

 

1. ENERGIEBESPAARLENING

De Energiebespaarlening biedt particuliere woningeigenaren de mogelijkheid om op een voordelige manier geld te lenen bij het Nationaal Warmtefonds voor het nemen van energiebesparende maatregelen, waaronder het installeren van zonnepanelen. Deze regeling is bedoeld om de verduurzaming van woningen in Nederland te stimuleren en maakt het voor huiseigenaren financieel aantrekkelijker om te investeren in duurzame energieopwekking.

HOEVEEL KAN IK LENEN?

Als woningeigenaar kun je met de Energiebespaarlening een bedrag lenen van €1.000 tot €65.000, met een looptijd tussen 7 en 20 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag. Een belangrijk voordeel is dat de rentevoet gedurende de gehele looptijd vast blijft staan, wat financiële zekerheid biedt.

Belangrijk om te weten is dat je het volledige geleende bedrag mag gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen, waardoor je de mogelijkheid hebt om jouw woning te voorzien van een duurzame en groene energiebron.

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN?

Om in aanmerking te komen voor de Energiebespaarlening moet je eigenaar en bewoner zijn van de woning. Er is geen leeftijdsbeperking, wat betekent dat zelfs mensen van 75 jaar of ouder deze lening kunnen aanvragen. Belangrijk is wel dat je de zonnepanelen laat plaatsen door een erkende installateur, aangezien dit een voorwaarde is om de lening te kunnen aanvragen.

HOE VRAAG IK DE ENERGIEBESPAARLENING AAN?

De aanvraag voor de Energiebespaarlening moet worden ingediend voordat je de zonnepanelen laat plaatsen. Bij deze aanvraag moet je ook de ‘verklaring aannemer / installateur’ meesturen. Deze verklaring is gratis verkrijgbaar bij een erkende installateur wanneer je offertes bij hen opvraagt.

De verklaring garandeert dat de zonnepanelen aan de gestelde eisen voor energiebesparende maatregelen voldoen, waardoor je in aanmerking komt voor de lening. Een erkende installateur kan je ook helpen bij de verdere aanvraagprocedure. Ontvang vrijblijvend offertes en de benodigde verklaring van erkende installateurs via de offerteservice om te profiteren van de voordelige Energiebespaarlening en jouw duurzame investering te realiseren.

ENERGIEBESPAARLENING VOOR VVE’S: DUURZAME INVESTERING VOOR APPARTEMENTSGEBOUWEN

Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die zonnepanelen willen plaatsen op bijvoorbeeld een appartementsgebouw kunnen gebruikmaken van de Energiebespaarlening. De voorwaarden voor VvE’s zijn wel iets anders dan die voor individuele huiseigenaren:

  • Het project moet minimaal 8 wooneenheden omvatten.
  • Het leningbedrag ligt tussen de €25.000 en €10.000.000, met een maximum van €30.000 per appartement.
  • De looptijd van de lening varieert tussen de 10 en 30 jaar, waarbij de rente onveranderd blijft gedurende de gehele looptijd.

Belangrijk om te weten is dat de VvE enkel recht heeft op de Energiebespaarlening wanneer er wordt samengewerkt met een erkende installateur van zonnepanelen. Zo’n specialist kan de VvE verder informeren over de mogelijkheden van de lening en passend advies geven over een op maat gemaakte zonnepanelen-installatie. Via de offerteservice kunnen gratis voorstellen op maat worden ontvangen van installateurs die actief zijn in de buurt, waardoor de VvE een weloverwogen en duurzame investering kan doen in de toekomst van het appartementsgebouw.

 

2. BTW-NULTARIEF

Met de invoering van het btw-nultarief in 2023 is het terugvragen van btw voor zonnepanelen verleden tijd. Dit betekent dat je nu eenvoudig en zonder extra inspanning kunt genieten van de voordelen van zonne-energie, zonder dat je de btw hoeft terug te vragen, zoals voorheen het geval was. Het btw-nultarief is een gunstige regeling die de Nederlandse Overheid heeft ingevoerd om duurzame energieopwekking te stimuleren en het proces voor zonnepaneleneigenaren te vereenvoudigen.

ZONNEPANELEN GEPLAATST IN 2023

Als je zonnepanelen hebt laten plaatsen in 2023, hoef je niets speciaals te doen om van het btw-nultarief te profiteren. Je hoeft de btw niet terug te vragen, zoals voorheen gebruikelijk was. Door simpelweg te genieten van de energie die jouw zonnepanelen opwekken, bespaar je tijd en moeite, terwijl je bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

ZONNEPANELEN GEPLAATST VOOR 2023

Heb je zonnepanelen laten plaatsen vóór 2023 en heb je de btw nog niet teruggevraagd? Dan kun je dat nog steeds doen via de kleine ondernemersregeling (KOR). Volg de onderstaande stappen om jouw btw terug te vragen:

Meld je aan als ondernemer bij de Belastingdienst met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Na een paar werkdagen ontvang je een bevestiging van jouw registratie en inloggegevens voor de digitale aangifte.

Geef jouw rekeningnummer door aan de Belastingdienst, zelfs als ze jouw rekeningnummer al hebben.

Dien jouw btw-aangifte in bij de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je dit uiterlijk binnen 6 maanden na het einde van het kalenderjaar doet.

ADVIES EN PRIJSOPGAVEN

Wil je meer informatie over de btw-teruggave en het btw-nultarief voor zonnepanelen? Een erkende installateur kan je hierbij helpen en je vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden en prijzen op maat voor jouw specifieke situatie. Profiteer van duurzame energieopwekking en laat een specialist je begeleiden bij de overstap naar zonnepanelen. Ontvang vrijblijvende adviezen en prijsopgaven op maat via onze offerteservice.

 

3. SALDERINGSREGELING

Dankzij de salderingsregeling in Nederland krijg je momenteel dezelfde prijs voor de groene stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet als wat je betaalt voor de stroom die je van dat net afneemt. Deze regeling maakt het bijzonder voordelig om overtollige zonne-energie terug te leveren. Echter, vanaf 2025 zal de Nederlandse overheid de salderingsregeling stapsgewijs afbouwen, wat gevolgen zal hebben voor jouw energieopwekking en -verbruik. Hieronder vind je een overzicht van de situatie vóór en na 2025.

SITUATIE VÓÓR 2025

Tot 2025 kun je zonne-energie die je opwekt met jouw zonnepanelen maar niet gebruikt, terugleveren aan het elektriciteitsnet en deze stroom ‘wegstrepen’ (salderen) tegen de stroom die je van het net afneemt. Hierdoor ontvang je dezelfde prijs voor de teruggeleverde stroom als wat je normaal voor elektriciteit betaalt. Recent heeft het Kabinet besloten om de salderingsregeling te verlengen, waardoor de afbouw pas vanaf 1 januari 2025 zal plaatsvinden, in plaats van 2023 zoals aanvankelijk gepland. Dit betekent dat investeren in zonnepanelen nog langer fiscaal aantrekkelijk blijft.

SITUATIE VANAF 2025

Na 2025 zal de salderingsregeling geleidelijk worden afgebouwd. Elk jaar mag je iets minder teruggeleverde stroom salderen dan het voorgaande jaar, met een jaarlijkse daling van 9%. Door het uitstel van de afbouw tot 2025, saldeer je direct 36% minder om het verlies van de voorgaande jaren te compenseren.

Vanaf 2031 kun je helemaal geen teruggeleverde stroom meer salderen. In plaats daarvan ontvang je een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Deze terugleververgoeding zal lager zijn dan de prijs die je normaal betaalt voor afgenomen elektriciteit. Om het interessant te houden, is het dan van belang om meer van jouw zelfgeproduceerde groene stroom te gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door huishoudelijke apparaten zoals was- en droogmachines overdag te gebruiken met behulp van een timer of een app-bediening, of door te investeren in een thuisbatterij om de overtollige stroom op te slaan voor later gebruik.

Het is raadzaam om rekening te houden met deze toekomstige veranderingen bij het nemen van duurzame beslissingen en te kijken naar manieren om efficiënter om te gaan met jouw zelfgeproduceerde groene energie. Zo blijf je ook na 2025 profiteren van de voordelen van zonnepanelen en draag je bij aan een duurzame energietoekomst.

 

4. LOKALE SUBSIDIES

Hoewel landelijke zonnepanelen subsidies in Nederland niet meer bestaan, zijn er nog steeds lokale voordelen en subsidies beschikbaar die worden aangeboden door gemeentes of provincies. Deze lokale initiatieven zijn bedoeld om duurzame energieopwekking te stimuleren en maken het voor jou als inwoner nog steeds aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Enkele voorbeelden van deze lokale subsidies zijn:

DUURZAAMHEIDSLENING:

Net als bij de Energiebespaarlening kun je dankzij de Duurzaamheidslening via jouw gemeente voordelig geld lenen om zonnepanelen aan te schaffen. Het leenbedrag varieert van €2.500 tot €25.000, en je hebt de keuze tussen een looptijd van 10 of 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag. Deze lening biedt je een gunstige financiële mogelijkheid om duurzame stappen te zetten en jouw woning te voorzien van groene energie.

STIMULERINGSREGELING:

De Stimuleringsregeling is een andere interessante lening die je kunt gebruiken voor het goedkoop financieren van onderhoud, renovatie of restauratie van jouw woning. In sommige gemeentes is het ook mogelijk om deze regeling te benutten voor de aanschaf van zonnepanelen. Het biedt een extra kans om jouw huis duurzamer te maken en te investeren in milieuvriendelijke oplossingen.

BELANGRIJK: Het is essentieel om te realiseren dat de lokale subsidies voor zonnepanelen kunnen variëren van gemeente tot gemeente. Elke gemeente biedt mogelijk verschillende subsidies aan, met uiteenlopende voorwaarden en maximale subsidiebedragen. Het is daarom verstandig om navraag te doen bij jouw gemeente voordat je zonnepanelen laat plaatsen, zodat je op de hoogte bent van de beschikbare mogelijkheden. Een erkende zonnepanelen installateur, actief in jouw buurt, kan je ook informeren over alle lokale opties en je begeleiden bij het vinden van de beste subsidies voor jouw specifieke situatie. Ontdek welke lokale voordelen er voor jou zijn en zet een stap naar een duurzamere toekomst met zonne-energie.