Sunleaves IMG 1200x700px Zakelijk nieuwbouw 02

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

5 september 2023

05 september 2023

Je bent op zoek naar wat zonneschijn op je dak, en wij zijn hier om je te helpen!  Dus, laten we dat aantal zonnepanelen op je dak even in kaart brengen, zonder al te veel gedoe.

 

Stap 1: Oppervlakte van het dak

Eerst moeten we weten hoeveel ruimte we hebben om met zonnepanelen te spelen. Voor een plat dak kun je gewoon de plattegrond van je huis gebruiken of een handige online tool. Heb je een schuin dak? Dan moet je ook naar de helling van het dak kijken. En als je een iPhone hebt, kun je zelfs de Meten-app gebruiken. Daarna kun je de formule oppervlakte / cos(aantal graden) toepassen om het ware oppervlakte te berekenen. Simpel, toch?

Stap 2: Type zonnepaneel bepalen

Nu we weten hoeveel ruimte we hebben, moeten we het juiste zonnepaneel kiezen. Gemiddeld is een paneel zo’n 1,65 bij 1 meter groot (1,65 m²). We raden je altijd aan om te gaan voor A-merken in plaats van goedkope zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je investering zichzelf terugverdient voordat de garantieperiode afloopt.

Stap 3: Rekenen maar! Hoeveel zonnepanelen per m²?

Nu wordt het leuk. Je hebt de oppervlakte van je dak en het formaat van je zonnepaneel. Met de formule oppervlakte dak / oppervlakte zonnepaneel weten we hoeveel zonnepanelen er maximaal op het dak passen. Neem bijvoorbeeld een dak van 40,28 m² en een zonnepaneel van 1,65 m². Reken even mee: 40,28 / 1,65 = 24,41. Dus, je kunt ongeveer 24 zonnepanelen kwijt.

Maar…

Voordat je helemaal in de wolken raakt, laten we eerlijk zijn. In de echte wereld is je dak misschien niet zo perfect als ons rekenvoorbeeld. Er kunnen obstakels zijn zoals ramen, ventilatie, schoorstenen en goten waar geen panelen op kunnen. Of je dak kan verschillende vormen hebben, wat het rekenwerk wat ingewikkelder maakt. Ook is het slim om wat ruimte langs de randen vrij te laten en rekening te houden met schaduwvorming.

Wil je echt precies weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Dan is het misschien een goed idee om een specialist in te schakelen. Die kan een dakscan uitvoeren en je voorzien van advies op maat. Neem contact met ons op!