Sunleaves IMG 700x500px particulier monteur meting 02

Welke energiecontracten zijn er?

22 augustus 2023

Nu het weer enigszins rustig is in energieland, bieden leveranciers naast hun variabele ook weer vaste energiecontracten aan. Na een jaar met torenhoge energiekosten is dat wel zo fijn, want het kan een hoop geld schelen. En dan is er ook nog een dynamisch energiecontract. Pfoeh, ga maar eens een keuze maken! Heb je zonnepanelen en wil je de juiste keuze maken? Sunleaves neemt je mee in de verschillende soorten energiecontracten.

Let op! Natuurlijk verschillen de contracten per leverancier. Bekijk dus goed de voor- en nadelen en lees altijd de kleine lettertjes!

 

Dynamisch energiecontract

De prijzen binnen een dynamisch energiecontract bewegen, zoals de naam al verklapt. Dit wordt veroorzaakt door de manier waarop de energie wordt ingekocht. Leveranciers kopen namelijk ieder uur energie in tegen een ander tarief. Dat kan veel voordeel opleveren onderaan de streep, maar zodra de prijs van energie stijgt, merk je het ook sneller. Wil je van het contract af, dan kan dat meestal vrijwel meteen. Er zit vaak geen opzegtermijn bij een dynamisch energiecontract.

Vast energiecontract

Aan de andere kant van de schaal zit het vaste energiecontract, waarbij je voor één of meerdere jaren een vast bedrag vastzet voor je energiekosten. Dat geeft stabiliteit, maar is vaak de duurste optie. Check daarom altijd goed om een vast energiecontract in je voordeel werkt. Om het aantrekkelijk te maken om voor deze vastigheid te kiezen, bieden leveranciers vaak extraatjes aan bij het afsluiten van deze contracten.

Variabel energiecontract

En dan is er nog de middenweg: het variabele energiecontract. Het biedt minder zekerheid dan de vaste variant, maar je betaalt lagere tarieven per maand. Het bedrag zal hoogstens twee keer per jaar wijzigen op basis van de energieprijzen. Voordat de leverancier zo’n wijziging definitief doorvoert, moeten ze je minimaal 30 dagen van tevoren op de hoogte stellen hiervan.

Teruglevering

Bij alle bovengenoemde soorten energiecontracten wordt de teruglevering van je zonnepanelen jaarlijks gesaldeerd. Behalve bij het dynamische energiecontract, hier wordt er niet gesaldeerd. Het totale energieverbruik en de teruglevering worden naast elkaar gelegd en afhankelijk van je leverancier krijg je een extra vergoeding of wordt dit op andere manieren verrekend. Wil je overstappen naar een ander energiecontract? Lees je dan goed in! Dat kost wat energie, maar levert je onderaan de streep ook wat op!

 

Vrijblijvend offerte aanvragen