Sunleaves IMG 1200x700px Zakelijk boerderij

Zonnepanelen populairder dan ooit

De netbeheerders in Nederland hebben het er maar druk mee, de aanleg van duizenden kilometers kabel om het elektriciteitsnet uit te breiden. Dat is hard nodig, zonnepanelen zijn namelijk populairder dan ooit. Nederland is tegenwoordig koploper van Europa wanneer we kijken naar het aantal panelen per hoofd van bevolking. Ook heeft Nederland het hoogste percentage zonne- energie van Europa. In 2022 steeg het vermogen van zonnepanelen in Nederlandse provincies tussen de 25 en 40 procent. Volgens Netbeheer Nederland een ‘historische groei’. Waarom zijn zonnepanelen zo in trek?

 

1. De prijs van zonnepanelen is sterk gedaald
Waar zonnepanelen eerst alleen voor de happy few waren, zijn ze de afgelopen jaren een stuk toegankelijker geworden. Dat komt door de vele ontwikkelingen in de markt. De productie is toegenomen, waardoor de productiekosten dalen. Daarnaast zijn zonnepanelen door de jaren heen steeds efficiënter geworden. Daardoor zijn er minder panelen nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Ook dat heeft een positief effect op de prijs van zonnepanelen.

2. Besparen of zelfs terugverdienen
Dankzij de salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen flink wat geld besparen op hun  energierekening. Soms verdienen ze onderaan de streep zelfs wat terug. Stroom die zelf wordt opwekt, maar niet wordt gebruikt, wordt teruggegeven aan het stroomnet. Zo’n regeling geldt ook voor bedrijven: de SDE+-regeling. Dit is een subsidie voor bedrijven die duurzame energie produceren. Dit werkt niet alleen stimulerend, het versnelt ook de energietransitie.

3. Gemeenten zetten in op duurzame stroom
Niet alleen daken worden voorzien van zonnepanelen. Steeds meer gemeenten stellen grond beschikbaar voor zonneparken. Op deze stukken grond langs de snelweg of in weilanden worden grote zonnepaneelinstallaties geplaatst die complete wijken kunnen voorzien van duurzame stroom. Bovendien stellen gemeenten en andere overheden subsidies beschikbaar. Dit maakt het installeren van zonnepanelen en daarmee het gebruik van duurzame energie toegankelijk voor een grote groep huishoudens en bedrijven.

4. Veel bewustzijn rondom duurzaamheid
Er gaat geen dag voorbij zonder dat we iets over het klimaat of duurzaamheid meekrijgen via de media. De afgelopen jaren is mede hierdoor veel meer bewustzijn rondom duurzaamheid ontstaan. Door zonnepanelen aan te schaffen investeer je in je eigen woning, maar ook in een duurzame toekomst.

 

Zonnepanelen populairder dan ooit

Zonnepanelen zijn populairder dan ooit! Sluit jij je ook aan bij de grote groep Nederlanders die een set zonnepanelen op het dak heeft liggen? Laat je door onze adviseurs bijpraten over de mogelijkheden die aansluiten bij jouw situatie!

Vraag offerte aan