Chat with us, powered by LiveChat Skip to main content

Terugkijkend op de afgelopen jaren kunnen we stellen dat we met z’n allen niet hebben stilgezeten. Nederland is door de jaren heen de absolute nummer 1 van Europa geworden op het gebied van zonne-energie. Desalniettemin is deze ogenschijnlijke oneindige groei sinds afgelopen zomer iets afgezwakt, vooral onder particulieren. De reden hiervoor is de onduidelijkheid die er heerste omtrent de regelgeving van zonne-energie die op de schop zou gaan. Er lag een door de tweede kamer aangenomen plan om de salderingsregeling vanaf 2025 in 6 jaar volledig af te bouwen tot nul. Desondanks is het plan deze maand door de eerste kamer verworpen, wat betekend dat we alle opgewekte stroom volledig kunnen blijven salderen en zonne-energie direct weer een sterke opmars maakt.

Nederland wereldwijde voorloper zonne-energie

Laten we vooropstellen dat een krimp in de gigantische groei van de afgelopen jaren geen achteruitgang is. Wanneer de jaarlijkse groei zelfs helemaal zou stoppen en het jaarlijks nieuw geïnstalleerde aantal zonnepanelen zou stabiliseren, zou dit Nederland nog steeds een wereldwijde voorloper houden op het gebied van zonne-energie. Duitsland heeft zijn doelen op het gebied van zonne-energie voor 2030 verdubbeld. Zelfs al zouden ze deze uitdagende doelen behalen, dan nog zou het jaren duren voordat ze dezelfde hoeveelheid zonne-energie per inwoner behalen als Nederland.

Nog meer verduurzamen

Desondanks is het werk nog lang niet gedaan. We hebben ons stroomverbruik dan wel behoorlijk weten te verduurzamen, maar wanneer we echt het verschil willen maken, zullen we ook onze verwarming en auto’s moeten verduurzamen. De komende jaren ligt er in Nederland dan ook veel focus op elektrische auto’s, laadpalen, airco’s en warmtepompen. Deze veranderingen zorgen de komende jaren voor een gigantische toename van de elektriciteitsvraag en zullen de groei op het gebied van zonne-energie dan ook in stand houden.

Salderingsregeling

Precies door deze veranderingen kunnen we het huidige systeem met een salderingsregeling niet eeuwig in stand houden. Met de salderingsregeling kun je nu alle zonne-energie overdag terug leveren aan het elektriciteitsnet om deze bijvoorbeeld ’s avonds weer ’tegoed’ te hebben. Omdat we ’s avonds geen zonne-energie opwekken, moeten we deze energie nu ergens anders vandaan halen. Ook creëren we overdag een overschot aan energie dat we niet kunnen benutten. Deze steeds grotere hoeveelheid energie zal daarbij verdeeld moeten worden over de dag om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Door middel van energieopslag kunnen we de opgewekte zonne-stroom verdelen over de dag om het elektriciteitsnet maximaal te benutten en ook ’s avonds gebruik te kunnen maken van onze zonnepanelen. Ondanks dat de salderingsregeling van kracht blijft, is het verstandig om te kiezen voor een systeem dat hier in de toekomst klaar voor is. Dat er ooit een moment komt dat we meer zonne-energie opwekken dan dat we op dat moment kunnen verbruiken is een gegeven.

Totaalconcept verduurzaming

Sunleaves zal naast het plaatsen van zonne-energie zich in 2024 meer gaan toeleggen op het aanbieden van een totaalconcept. Zo hebben wij in 2023 de eerste huizen al compleet zelfvoorzienend opgeleverd met zonnepanelen, een laadpaal, elektrische verwarming en een opslagbatterij.

Wij zijn klaar voor de volgende sprint in de Nederlandse verduurzaming. Ben je benieuwd hoe je naast zonnepanelen de volgende stap kunt zetten? Geef ons dan gerust een belletje.