Sunleaves IMG 700x500px Particulier Zonnepanelen dak monteurs 2

Kosten zonnepanelen per m2

28 september 2023

Laten we het hebben over een onderwerp dat voor velen van ons van groot belang is: de kosten van zonnepanelen per m². We gaan je niet lastigvallen met ingewikkelde technische termen, maar we houden het lekker simpel en duidelijk. Dus, als je je afvraagt hoeveel zonnepanelen per m² kosten, ben je hier aan het juiste adres.

 

PRIJS PER M² ZONNEPANELEN

Nu, laten we meteen ter zake komen. Wat kost het om zonnepanelen te installeren per m²? Nou, daar is geen eenduidig antwoord op, want het hangt van verschillende factoren af. Denk aan het soort zonnepaneel, het vermogen, de kwaliteit, de installatiekosten, en zelfs waar je woont. Kortom, er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden. Als we uitgaan van een gemiddeld paneel van 1,94 m² en een gemiddelde prijs van € 6.900 inclusief installatie en toebehoren. Dan is de prijs van een zonnepaneel per m² ongeveer € 355,67.

HOEVEEL M² IS EEN GEMIDDELD ZONNEPANEEL?

Een gemiddeld zonnepaneel is 1.13 meter breed en 1,72 meter hoog. Dus dit is 1,94 m².

BEREKEN KOSTEN ZONNEPANELEN PER WP

De prijs berekenen per Wp;(Wattpiek) heeft in de meeste gevallen meer nut. Zo kan namelijk gemakkelijk bepaald worden hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Een gemiddeld gezin van 4 personen heeft een jaarlijks ongeveer 3.500 kWh nodig. Nu lijkt het simpel om te zeggen dat u dan 10 zonnepanelen nodig heeft met een vermogen van 350 Wp. Maar dan houdt u geen rekening met het rendementsverlies. Er zijn nu eenmaal dagen dat de zon minder schijnt en jaarlijks verliest een zonnepaneel wat vermogen. Zonnepanelen zullen dus nooit 100% rendement geven. Er mag uitgegaan worden van een gemiddeld rendement van 85%. Dit houdt dus in, dat als u 3.500 kWh nodig heeft, u dit moet delen door 0,85. U heeft dus zonnepanelen nodig met een totaal vermogen van 4117 kWh. Hieruit kunt u afleiden dat u niet genoeg heeft aan 10 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp. U heeft dan 12 zonnepanelen nodig. (4.200 kWh). Uitgaande van een gemiddelde totale prijs van € 5.000,- is de prijs per Wp € 1,19. Per zonnepaneel bent u € 416,50 kwijt. (350 Wp x € 1,19).

DE VERSCHILLEN

Een belangrijke factor is het type zonnepaneel dat je kiest. Bijvoorbeeld, monokristallijne zonnepanelen kunnen duurder zijn dan polykristallijne panelen vanwege hun hogere efficiëntie. En dan is er nog het vermogen van de panelen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Panelen met een hoger vermogen kosten doorgaans meer, maar wekken ook meer elektriciteit op.

KWALITEIT & MERK

Het merk en de kwaliteit van de zonnepanelen spelen ook een rol. Bekende merken met een goede reputatie kunnen duurder zijn, maar bieden vaak extra zekerheid en garanties.

INSTALLATIEKOSTEN

De kosten voor installatie kunnen variëren op basis van de complexiteit van je dak, het aantal panelen dat wordt geïnstalleerd, en de tarieven van de installateur.

LOKALE FACTOREN

En dan is er nog je locatie. De plaatselijke marktomstandigheden, arbeidskosten en regelgeving kunnen de kosten beïnvloeden. Sommige regio’s hebben competitievere markten, wat kan leiden tot lagere prijzen, terwijl arbeidskosten van plaats tot plaats kunnen verschillen.

BELASTINGEN EN SUBSIDIES

Laten we het ook even hebben over belastingen en subsidies. Goed nieuws: de btw op zonnepanelen voor particulieren is in 2023 komen te vervallen. Daarnaast zijn er verschillende subsidies en financiële voordelen beschikbaar, afhankelijk van je regio.

GEMIDDELDE KOSTEN IN 2023

Maar laten we niet te veel afdwalen van het onderwerp. Wat kosten zonnepanelen nu eigenlijk gemiddeld per m² in 2023? Voor 10 zonnepanelen betaal je doorgaans ongeveer € 6.900, inclusief omvormer en installatie. Maar onthoud dat dit sterk kan variëren afhankelijk van je specifieke situatie en behoeften.

MAAR IS HET DE INVESTERING WAARD?

Het is begrijpelijk dat je je afvraagt of deze investering het waard is. Over het algemeen kun je verwachten dat je je zonnepanelen in ongeveer 5 tot 6 jaar terugverdient. En daarna begin je serieus geld te besparen op je energierekening. 

BESLUIT MET WIJSHEID

Voordat je de sprong waagt, is het slim om goed onderzoek te doen en offertes te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste deal krijgt en dat de zonnepanelen perfect passen bij jouw behoeften.

DUURZAME TOEKOMST

Last but not least, laten we niet vergeten dat zonnepanelen niet alleen goed zijn voor je financiën, maar ook voor het milieu. Door zelf schone energie op te wekken, draag je bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bouwen aan een duurzamere toekomst.

Kortom, de kosten van zonnepanelen per m² kunnen variëren, maar het is een investering die zichzelf vaak snel terugverdient en bijdraagt aan een groenere wereld.