Sunleaves IMG 1200x700px Zakelijk boerderij

Omvormers zonnepanelen: alles wat je moet weten

De omvormer van je zonnepanelen is heel belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je zonnepanelen goed werken. Als je nieuwe zonnepanelen wilt installeren of al zonnepanelen hebt, moet je de juiste omvormer kiezen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En waar moet je op letten om geen fouten te maken? Ook willen we weten hoeveel het gaat kosten. In dit artikel gaan we dit allemaal uitleggen op een manier die makkelijk te begrijpen is. 

 

WAT IS EEN OMVORMER EN HOE WERKT DEZE? 

Een omvormer is een heel belangrijk apparaat dat zonnepanelen gebruiken. De omvormer van je zonnepanelen doet iets speciaals: het verandert de elektriciteit die de zonnepanelen maken. Zonnepanelen maken een soort stroom die we “gelijkstroom” (DC) noemen, maar onze huizen en apparaten gebruiken een andere soort stroom genaamd “wisselstroom (AC).” En hier komt de omvormer in actie. Het verandert de gelijkstroom in wisselstroom, zodat we zonne-energie kunnen gebruiken om onze lampen aan te zetten en onze apparaten op te laden.

WAAROM IS EEN OMVORMER BELANGRIJK?

Dankzij de omvormer kunnen we dus de zonne-energie die de zonnepanelen opvangen, omzetten in de elektriciteit die we in ons dagelijks leven gebruiken. We kunnen onze lampen laten branden, onze apparaten opladen en televisie kijken. Zonder een omvormer zouden de zonnepanelen nutteloos zijn, omdat hun speciale elektriciteit niet bruikbaar zou zijn voor ons.

HOE WERKT EEN OMVORMER SAMEN MET ZONNEPANELEN?

Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Dit proces genereert een speciaal type elektriciteit genaamd “gelijkstroom” (DC). Onze apparaten kunnen deze gelijkstroom meestal niet direct gebruiken. De gelijkstroom dient omgevormd te worden naar wisselstroom om ervoor te zorgen dat apparaten de stroom van de zonnepanelen kunnen worden gebruikt. 

SOORTEN OMVORMERS ZONNEPANELEN

Stel je voor dat er verschillende soorten omvormers zijn, net zoals er verschillende soorten auto’s zijn. Elke auto heeft zijn eigen speciale functie, en omvormers zijn ook niet allemaal hetzelfde. Hier zijn de belangrijkste soorten omvormers:

DE STRINGOMVORMER

Dit is als een grote ‘samenvoeger’ van zonnepanelen. Het verbindt meerdere zonnepanelen die samenwerken als een team en zet hun gecombineerde elektriciteit om naar de juiste soort stroom voor onze huizen. Dit soort omvormer wordt ook wel een serie geschakelde omvormer genoemd. Het is vergelijkbaar met het samenvoegen van veel kleine druppels water tot een grote stroom.

DE MICRO-OMVORMER

In plaats van zonnepanelen samen te voegen, heeft elk zonnepaneel zijn eigen kleine omvormer. Het is alsof elk zonnepaneel zijn eigen speciale ‘vertaler’ heeft die rechtstreeks met ons elektrisch systeem praat. Dit kan handig zijn, want als één zonnepaneel niet goed werkt, heeft dit geen invloed op de anderen.0

DE POWER OPTIMIZER

Deze werkt een beetje als een slimme assistent voor elk zonnepaneel. Het zorgt ervoor dat elk zonnepaneel zo efficiënt mogelijk werkt door de stroom van elk paneel te optimaliseren voordat het naar de omvormer gaat. 

Dus, omvormers zijn als verschillende typen ‘vertalers’ die zonne-energie omzetten naar de juiste stroom voor onze huizen. Of het nu een grote vertaler is voor meerdere zonnepanelen of kleine assistenten die elk zonnepaneel helpen, ze zijn allemaal belangrijk om ervoor te zorgen dat de zonnestroom bruikbaar wordt voor ons dagelijks leven. 

WELK TYPE OMVORMER VOOR MIJN ZONNEPANELEN ZIJN HET BEST?

Het beste type omvormer voor jouw zonnepanelen hangt af van een paar dingen. Hier zijn de belangrijkste omvormer-opties:

Als je zonnepanelen op één plek staan, zoals op het dak van je huis, dan kan een ‘stringomvormer’ een goede keuze zijn. Het is als één grote tas waarin alle zonnepanelen samen hun elektriciteit inleveren, voordat het naar je huis gaat. Het werkt prima als je zonnepanelen allemaal ongeveer dezelfde hoeveelheid zonlicht krijgen.

Als je zonnepanelen op verschillende plekken staan, bijvoorbeeld sommige in de schaduw en andere in de zon, dan kan een ‘micro-omvormer’ beter zijn. Elk zonnepaneel krijgt dan zijn eigen speciale tas, die ervoor zorgt dat elk paneel goed kan werken, zelfs als anderen minder zonlicht krijgen.

Als je een efficiënte oplossing wilt, kan een ‘power optimizer’ een goede keuze zijn. De power optimizer is als een slimme assistent die bij elk zonnepaneel staat en ervoor zorgt dat ze allemaal hun beste prestatie leveren, zelfs als sommige een beetje minder gunstige omstandigheden hebben. Het controleert voortdurend elk zonnepaneel en past zich aan, zodat elk paneel optimaal kan werken.

Dus, het beste type omvormer voor je zonnepanelen hangt af van hoe ze zijn geplaatst en hoeveel hulp ze nodig hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat alle omvormers hun werk goed doen en ervoor zorgen dat de zonnestroom bruikbaar wordt voor jouw huis. Het is als het kiezen van de juiste schoenen voor de juiste activiteit, zodat je optimaal kunt presteren!

HOE KIES IK DE JUISTE OMVORMER?

Het kiezen van de juiste omvormer is een beetje als het kiezen van de juiste gereedschappen voor een klus. Je wilt ervoor zorgen dat de omvormer goed past bij je zonnepanelen en je elektrische behoeften.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen om je te helpen de juiste omvormer te kiezen, zelfs als je een basisscholier bent:

1. Kijk naar het aantal zonnepanelen: Begin met het tellen van het aantal zonnepanelen dat je hebt. Als je er maar een paar hebt, kun je kiezen voor een micro-omvormer. Heb je er meer, dan is een stringomvormer met een power optimizer misschien beter.

2. Denk aan de plaatsing van de zonnepanelen: Kijk waar je zonnepanelen zijn geplaatst. Als sommige in de schaduw staan, kan een micro-omvormer helpen om elk paneel optimaal te laten werken. Als ze allemaal ongeveer hetzelfde licht krijgen, kan een stringomvormer prima werken.

3. Bereken je elektrische behoeften: Bedenk hoeveel elektriciteit je huis dagelijks gebruikt. Als je veel energie verbruikt, kan een krachtigere omvormer beter zijn, zodat je al je apparaten kunt gebruiken. Als je minder energie verbruikt, kan een eenvoudigere omvormer volstaan.

4. Vraag om advies: Het is altijd goed om hulp te vragen aan een expert, zoals een zonnepanelen installateur. Ze kunnen je helpen om de beste omvormer voor je situatie te kiezen.

Onthoud dat de juiste omvormer ervoor zorgt dat je zonne-energie efficiënt wordt omgezet in bruikbare elektriciteit voor je huis. Door te kijken naar het aantal zonnepanelen, hun plaatsing en je elektrische behoeften, kun je de beste keuze maken en genieten van de voordelen van zonne-energie! Het is als het kiezen van het perfecte gereedschap om een klus goed te klaren!

PRIJS VAN EEN OMVORMER

De prijs voor een omvormer is lastig te bepalen aangezien een omvormer een deel uitmaakt van de totale installatiekosten. Het kost geld om een omvormer voor zonnepanelen te krijgen, en de prijs hangt af van enkele dingen. Het is belangrijk om te weten hoeveel elektriciteit je zonnepanelen moeten kunnen maken, wat voor soort omvormer je wilt en welk merk je kiest. Gemiddeld kost een omvormer tussen de 750 en 1.200 euro, zonder belasting en inclusief de installatie. Als je nieuwe zonnepanelen gaat plaatsen, zijn de kosten voor de omvormer meestal al inbegrepen in de totale prijs. 

Aantal personen

Gemiddeld jaarlijks verbruik

Vereist vermogen zonnepanelen installatie

 Aantal panelen (400 Wp)

 Gemiddelde prijs, (incl. btw, omvormer, plaatsing)

1

2.500 kWh

2.941 Wp

7

€ 4.100 à 7.300

2

3.000 kWh

3.529 Wp

9

€ 5.000 à 8.800

3

3.500 kWh

4.118 Wp

10

€ 5.600 à 10.200

4

4.000 kWh

4.706 Wp

12

€ 6.600 à 11.700

5

4.500 kWh

5.294 Wp

13

€ 7.500 à 13.000

6

5.000 kWh

5.882 Wp

15

€ 8.200 à 14.500

Belangrijk om te weten: de kosten voor een omvormer of een hele zonnepaneleninstallatie kunnen verschillen, afhankelijk van de installateur. Als je precieze prijzen, advies, merken, en hoe lang het duurt voordat het klaar is, wilt vergelijken, dan kun je prijsaanvragen doen bij meerdere installateurs bij jou in de buurt. Begin je aanvraag hier. Op die manier kun je zien welke optie het beste bij je past. 

MOGELIJKE RISICO’S EN VALKUILEN

Let op bij het kiezen van een omvormer voor je zonnepanelen, want er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Zelfs als je een basisscholier bent, kun je deze tips begrijpen:

1. KIES DE JUISTE GROOTTE VAN DE OMVORMER 

De omvormer moet precies passen bij het totale vermogen van je zonnepanelen. Ze maken meestal de omvormer iets kleiner, zodat het goed werkt, zelfs als er wat bewolking is.

2. PLAATS DE OMVORMER OP DE JUISTE PLEK

 Zorg ervoor dat de omvormer goed koelt en niet te ver van je meterkast staat. Een installateur kan je helpen om de beste plek te vinden, bijvoorbeeld in de garage of op zolder.

3. LET OP HET AANTAL MPP-TRACKERS

MPP-trackers staan voor Maximum Power Point trackers. Het zijn een soort speciale ‘regelaars’ die in een omvormer voor zonnepanelen zitten. Het doel van deze trackers is om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen hun best mogelijke elektriciteit kunnen produceren. Dit zorgt ervoor dat je zonnepanelen zo efficiënt mogelijk werken. Als je zonnepanelen in verschillende richtingen staan of schaduw hebben, heb je misschien meer MPP-trackers nodig.

4. BEDENK DAT OMVORMERS MINDER LANG MEEGAAN DAN ZONNEPANELEN

Zonnepanelen kunnen wel 25 à 40 jaar meegaan, maar een omvormer meestal maar 8 à 12 jaar. Zorg ervoor dat je een onderhoudscontract hebt, zodat je op tijd weet wanneer je de omvormer moet vervangen.

5. KIES EEN GOEDE ZONNEPANELEN INSTALLATEUR

Kies iemand die betrouwbaar is en een goede omvormer van een goed merk kan leveren. Zorg ervoor dat ze ook goede service bieden als er iets misgaat met de omvormer. Wil je eens sparren over jouw energieverbruik? Ga dan hier naar de contactpagina.

VOORDELEN ZONNEPANELEN INSTALLATEUR

Een zonnepanelen installateur is als een superhandige hulp die je veel voordelen geeft als je zonnepanelen wilt of al hebt:

ADVIES OP MAAT

Ze helpen je bij het kiezen van de beste omvormer voor je zonnepanelen, zodat alles goed samenwerkt. Ze geven je slimme tips, bijvoorbeeld of je één grote omvormer nodig hebt of meerdere kleine.

CORRECTE PLAATSING

Een vakman zorgt ervoor dat de omvormer precies goed wordt aangesloten en op de juiste plek komt te staan. Als dat nodig is, kunnen ze ook je elektriciteitssysteem uitbreiden om alles goed te laten werken.

GOEDE OMVORMER

Ze werken alleen met goede omvormers van bekende merken, zodat je zeker weet dat alles goed werkt en lang meegaat.

HULP NA DE VERKOOP

Als er iets misgaat met de omvormer, kun je rekenen op hun hulp. Ze zorgen ervoor dat je omvormer snel wordt gerepareerd of vervangen.

SUBSIDIES EN VOORDELEN

Als je met een erkende installateur werkt, kun je in aanmerking komen voor subsidies en financiële voordelen. Ze helpen je ook bij het aanvragen van deze hulp. Kort gezegd, een zonnepanelen installateur helpt je bij alles wat je nodig hebt voor je zonnepanelen en de omvormer. Ze zorgen ervoor dat alles goed werkt, je geld bespaart en je energie opwekt uit de zon!

 

BENIEUWD NAAR DE KOSTEN,
MOGELIJKHEDEN EN TERUGVERDIENTIJD VOOR JOUW HUIS?

Vraag offerte aan