Sunleaves IMG 1200x700px Zakelijk nieuwbouw 02

Waar rekening mee houden bij kosten zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen zult u vooral zien op hellende daken. Op hellende daken liggen zonnepanelen namelijk al standaard schuin en kunnen zo het beste de zon opvangen. Ook op platte daken zijn zonnepanelen heel goed mogelijk. U heeft zelfs meer mogelijkheden met zonnepanelen op een plat dak. U kunt de zonnepanelen namelijk plat op het dak leggen, maar ook in een schuine stand, zoals op hellende daken het geval is. Wel zijn er enkel zaken waar u rekening mee moet houden als u zonnepanelen op een plat dak wilt plaatsen. Uiteraard spelen ook de kosten van zonnepanelen op een plat dak een rol.

 

Wat moet u weten voordat u zonnepanelen gaat plaatsen op plat dak?

Als u een plat dak heeft waar u zonnepanelen op wilt plaatsen, dan zijn er enkele zaken die u moet uitzoeken. Het kan namelijk zijn dat uw dak helemaal niet geschikt is voor zonnepanelen. Op een hellend dak worden zonnepanelen meestal op dakpannen geïnstalleerd. Dit is stevig en kan het dak ook hebben. Bij platte daken is er nogal eens sprake van kwaliteitsverschillen in de dakconstructie. U moet dus goed nagaan of uw dak het gewicht van zonnepanelen en eventuele ballast kan dragen. De dakconstructie moet ook met zonnepanelen bijvoorbeeld nog een pak sneeuw kunnen dragen. Ook de dakbedekking moet goed in orde zijn. Daarnaast moet u voldoende ruimte op het dak hebben. De hoeveelheid zonnepanelen die u op een hellend dak plaatst, vergt op een plat dak meestal meer ruimte. Er zit dus vanwege de extra moeilijkheid een hogere kosten per m2 zonnepaneel aan verbonden.

 

Hoe worden zonnepanelen op een plat dak geplaatst?

Bij een hellend dak is het duidelijk hoe de zonnepanelen geplaatst worden. Op een plat dak heeft u de keuze. De zonnepanelen kunnen plat op het dak liggen, maar ook verticaal op een standaard. Plat op een dak is meestal geen optie. Dit is in de meeste gevallen niet aan te raden. De zonnepanelen leveren dan meestal te weinig op. Verticaal plaatsen in een hoek van 35 graden en op het zuiden gericht is de meeste ideale stand van zonnepanelen op een plat dak. Verticaal plaatsen is altijd mogelijk. Hiervoor zijn speciale standaarden verkrijgbaar waarop u de panelen kunt plaatsen. Wel moet u rekening mee houden dat deze standaarden niet in de dakbedekking vastgezet mogen worden. Dit zou lekkage veroorzaken. Met losse ballast, zoals tegels of stenen kan dit wel. Er zijn ook speciale consoles verkrijgbaar die eruit zien als een holle bak. Hierop wordt het zonnepaneel geplaatst en binnenin is er ruimte voor grind of stenen om de bak met het zonnepaneel op zijn plaats te houden.

 

Zonnepanelen op plat dak door Sunleaves

Bent u benieuwd naar de prijs van zonnepanelen op een plat dak? Dan doet u er goed aan om een offerte aan te vragen bij Sunleaves. Wij regelen zonnepanelen op een plat dak van A tot Z, zodat u zich niet met lastige vraagstukken hoeft bezig te houden. Wij komen graag bij u langs om uw platte dak te inspecteren, zodat we kunnen bepalen welke mogelijkheden er zijn. Het installeren van de zonnepanelen voeren onze installateurs zeer professioneel uit, zodat u direct kunt profiteren van zelf opgewekte energie. Uiteraard staan wij ook voor u klaar als u nazorg nodig heeft. Wilt u voordat u een offerte opvraagt wat meer weten over onze dienstverlening? Neemt u dan gerust contact met ons op. 

 

Mogelijke schaduw op plat dak

Wanneer u de zonnepanelen op een plat dak schuin laat plaatsen, dan komt er een probleem opduiken die u bij een hellend dak niet heeft. De zonnepanelen worden in rijen naast elkaar en achter elkaar geplaatst. Het is afhankelijk van de hellingshoek, maar hoe hoger de hellingshoek is, des te meer zullen de panelen in elkaars schaduw staan. Hier moet rekening mee gehouden worden, want dit betekent een aanzienlijk rendementsverlies. Dit geldt al als er maar één zonnepaneel in de schaduw ligt. Daarom vergen zonnepanelen op een plat dak meer ruimte. Ieder zonnepaneel met een gemiddeld oppervlak van 1.5 m2 vergt ongeveer 2,5 m2 ruimte. Er moet voldoende ruimte rondom het zonnepaneel zijn, zodat andere panelen niet in de schaduw komen te liggen. Als het dak hiervoor te klein is, dan kunt u overwegen om de hellingshoek lager te zetten. Dan staan zonnepanelen minder in elkaars schaduw en kunt u ze dichter op elkaar plaatsen. Vraag hiervoor advies aan Sunleaves. Wij kunnen voor u bepalen wat voor u de meest rendabele hellingshoek voor zonnepanelen is op uw platte dak.

U moet er ook rekening mee houden, dat zonnepanelen niet direct tegen de dakrand geplaatst kunnen worden. Hoe dichter bij de dakrand, hoe kwetsbaarder de panelen zijn. Er is dan een serieus risico dat ze door de wind van het dak geblazen worden. U plaatst zonnepanelen op een veilige positie als ze 0,5 tot 1 meter van de dakrand staan. Dit houdt ook in dat u minder ruimte op het dak kunt gebruiken. U ziet, zonnepanelen op een plat dak is goed mogelijk, maar dan moet u wel over voldoende dakoppervlak beschikken.

 

Wat is de prijs van zonnepalen op een plat dak?

U hoeft zich geen zorgen te maken, dat als u enkel een plat dak ter beschikking heeft voor zonnepanelen, u duurder uit bent. Het kan inderdaad zo zijn dat de prijs van zonnepanelen op een plat dak wat hoger is, omdat u meer materialen nodig heeft. De extra kosten zitten vooral in de standaarden waarop de zonnepanelen geplaatst moeten worden. Als u de totale kosten dan bekijkt, dan zijn ze nagenoeg verwaarloosbaar ten opzichte van zonnepanelen op een hellend dak. Gaat u er van het gemak vanuit dat de gemiddelde extra kosten voor zonnepanelen op een plat dak ongeveer € 10,- tot € 20,- per zonnepaneel bedragen. Laat uw kosten voor zonnepanelen berekenen door Sunleaves.

 

 

Benieuwd naar de kosten,
mogelijkheden en terugverdientijd voor jouw huis?

Vraag offerte aan

 

Ontzorging van A tot Z

Sunleaves staat tijdens het gehele project voor u klaar. Sunleaves maakt het voor u gemakkelijk om zonnepanelen te laten plaatsen en installeren. Gedurende het project zullen wij altijd voor u klaarstaan om eventuele vragen te beantwoorden of onduidelijkheden te verduidelijken.

Voordat wij aan het zonnepanelenproject beginnen, stellen wij eerst een persoonlijke offerte voor u op en geven u eerlijk advies over uw huidige situatie. Voor deze persoonlijke offerte en uw persoonlijk advies heeft u een eigen adviseur die u tijdens het gehele project adviseert en begeleidt. Wilt u op dit moment geen investering doen in zonnepanelen? Dan kunnen wij u een aantrekkelijke financiering aanbieden waarmee u vanaf de eerste maand direct bespaart.

Kortom, met Sunleaves staat u er niet alleen voor. Wij leveren betrouwbare en kwalitatief uitstekende zonnepanelen. Daarnaast krijgt u advies op maat door onze jarenlange ervaring en expertise als installateur.

Bent u overtuigd of wilt u graag meer weten over onze services?