Sunleaves IMG 1200x700px Zakelijk boerderij

Kosten zonnepanelen

28 september 2023

Het is geen geheim dat zonnepanelen de laatste jaren flink aan populariteit hebben gewonnen, en terecht. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit blog gaan we dieper in op de kosten van zonnepanelen, en laten we je zien hoe je met een beetje slimme planning en moedige beslissingen jouw eigen duurzame energiebron kunt creëren zonder de bank te breken.


WAT KOSTEN ZONNEPANELEN?

Voor velen zijn de kosten van de zonnepanelen een belangrijk punt van zorg. Veel mensen denken dat zonnepanelen erg duur zijn. Tijdens de afgelopen jaren zijn de kosten van zonnepanelen echter behoorlijk gedaald. Bij Sunleaves zonnepanelen heb je jouw zonnepanelen gemiddeld in 6 jaar terugverdiend.

Het gaat bij zonnepanelen om de juiste prijs-kwaliteitverhouding per paneel, per totaalprijs of de kosten voor zonnepanelen per m². Zoals je met de aanschaf van, bijvoorbeeld, een nieuwe auto zelf kunt kiezen hoeveel je wilt uitgeven, kun je zonnepanelen ook zo duur maken als je zelf wilt.

Je moet je echter wel altijd afvragen of de investering zich in rendement terugbetaalt. Zo zijn er vele ‘nieuwe’ ontwikkelingen die positief zijn voor de opbrengst, maar in verhouding nog erg duur zijn. Ook wanneer je per vierkante meter, per zonnepaneel of per totaalprijs werkt, kunnen de kosten in verhouding stevig uiteen lopen.

Daarnaast zijn er ook nog enorm veel aanbieders van zonnepanelen. Zo kan je tegenwoordig zelfs bij IKEA-zonnepanelen kopen.
 

Wat beïnvloed de kosten van zonnepanelen?

Factoren die de kosten van zonnepanelen beïnvloeden: De kosten van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Soorten zonnepanelen: Zoals ik eerder zei, kunnen monokristallijne zonnepanelen duurder zijn dan polykristallijne zonnepanelen vanwege hun hogere efficiëntie.
  • Vermogen (Wp): Zonnepanelen worden geprijsd per Wattpiek (Wp). Panelen met een hoger vermogen kosten over het algemeen meer, maar wekken ook meer elektriciteit op.
  • Merk en kwaliteit: Verschillende merken en kwaliteitsniveaus hebben verschillende prijsklassen. Bekende merken met een goede reputatie kunnen duurder zijn.
  • Installatiekosten: De kosten voor installatie kunnen variëren op basis van de complexiteit van je dak, het aantal panelen dat wordt geïnstalleerd en de tarieven van de installateur.
  • Omvormer: De omvormer is een essentieel onderdeel van het zonnepaneel systeem en de prijs kan variëren op basis van het vermogen en de kwaliteit ervan.
  • Locatie: De plaatselijke marktomstandigheden, arbeidskosten en regelgeving kunnen van invloed zijn op de kosten.
  • Incentives: Beschikbare subsidies, belastingvoordelen en andere financiële voordelen kunnen de uiteindelijke kosten aanzienlijk beïnvloeden.

Wat kost 1 zonnepaneel?

Een gemiddelde prijs van een zonnepaneel ligt rond de €355,67  inclusief installatie en omvormer(s). De daadwerkelijke prijs is afhankelijk van het soort zonnepaneel en de installatie.

BTW op zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink gedaald. De btw op zonnepanelen is in 2023 komen te vervallen voor particulieren. Voor VvE geldt ook een 0% Btw-tarief indien alle inkomsten onder de €20.000 euro blijven, dit loopt via een kleine ondernemingsregeling; (KOR).

Wat kosten zonnepanelen op een plat dak?

Over het algemeen zijn de kosten op een plat dak vergelijkbaar met een schuin dak. Voor een plat dak heb je meer materialen nodig om het paneel vast te zetten en de hoek beter te kunnen maken. Het is wel makkelijker om zonnepanelen op een platdak te plaatsen. Voor een schuin dak heb je minder materialen nodig maar is het wel moeilijker om de installatie te doen. Het kan zijn dat de installatie van een plat dak een paar euro duurder is dan een schuin dak.

Gemiddelde kosten zonnepanelen 2023

Voor 10 zonnepanelen betaal je in 2023 gemiddeld ongeveer €6.900 inclusief omvormer en installatie. Dit bedrag is sterk afhankelijk van de moeilijkheid van de installatie, het soort panelen waar je voor kiest en de omvormer. Daarnaast kan het ook nog zijn dat de meterkast omgebouwd dient te worden waardoor er extra kosten bijkomen.

ZONNEPANELEN KOSTEN UITGEWERKT – KWALITEIT IS EEN KEUZE

Een goed voorbeeld zijn een zogenaamd glas-glas zonnepanelen. Bij glas-glas zonnepanelen is er, naast een glasplaat aan de bovenzijde van de zonnepanelen, tevens een glasplaat aan de onderzijde geplaatst. Dit resulteert in minder rendementsverlies tijdens de levensduur van de zonnepanelen. Uit onderzoek is gebleken dat, gedurende 25 jaar, de glas-glas zonnepanelen gemiddeld 5 procent minder rendementsverlies heeft dan normale zonnepanelen. Op zich een goede ontwikkeling, dus. Ook qua kosten.

Ondanks dat lagere prijzen aantrekkelijk kunnen lijken, is het van vitaal belang om de kwaliteit van zonnepanelen niet uit het oog te verliezen. Goedkopere panelen kunnen mogelijk minder efficiënt zijn en een kortere levensduur hebben. Kwaliteitspanelen worden vaak geleverd met uitgebreide garanties, wat jouw gemoedsrust geeft voor de lange termijn.

ZONNEPANELEN KOSTEN PRIJS PER DAK

De kosten van deze zonnepanelen liggen daarentegen gemiddeld 20 procent hoger dan wat een regulier zonnepaneel kost. Samengevat is nú 20 procent meer investeren om over 25 jaar 5 procent minder rendementsverlies te hebben geen goede investering.

Het is altijd goed om te controleren of het aangeboden merk voorkomt in goed beoordeelde lijsten zoals die van de consumentenbond. Daarnaast is het goed om rekening te houden met je dak. De kosten voor zonnepanelen op een plat dak liggen weer anders dan bij zonnepanelen op een schuin dak.

Lokale marktomstandigheden en arbeidskosten

De kosten van zonnepanelen kunnen sterk variëren afhankelijk van de regio waar je woont. In sommige gebieden kunnen de marktomstandigheden competitiever zijn, wat kan leiden tot lagere prijzen. Aan de andere kant kunnen arbeidskosten sterk verschillen van plaats tot plaats. Het is verstandig om lokale installateurs te raadplegen om een nauwkeurige inschatting te krijgen van de kosten voor jouw specifieke locatie. Soms kunnen lokale regelingen en beschikbare subsidies ook sterk variëren, dus het is de moeite waard om dit te onderzoeken.

Terugverdientijd en investeringsrendement

Naast de initiële kosten is het belangrijk om de terugverdientijd en het rendement op jouw investering te berekenen. Dit omvat de verwachte besparingen op jouw energierekening en de potentiële waardevermeerdering van jouw huis. Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 5 tot 6 jaar om je zonnepanelen terug te verdienen.

Het is cruciaal om een grondige kostenanalyse uit te voeren voordat je zonnepanelen installeert. Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, kunnen zonnepanelen op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het is een investering die niet alleen jouw financiën, maar ook het milieu ten goede kan komen.

Hoe weet ik welke zonnepanelen ik moet hebben?

Het bepalen van het benodigde aantal zonnepanelen voor jouw huis is cruciaal om de kosten nauwkeurig te berekenen. Dit vereist een analyse van jouw jaarlijkse energieverbruik en het vermogen van de panelen. Zo kun je een systeem ontwerpen dat jouw energiebehoefte dekt en je helpt om kosten te besparen.

Financieringsopties

Als de initiële kosten van zonnepanelen een zware last lijken, zijn er verschillende financieringsopties beschikbaar. Dit omvat leningen voor duurzame energie, financiering door installateurs, of zelfs huurovereenkomsten voor zonnepanelen. Deze opties kunnen je helpen om de kosten over een langere periode te spreiden en je investering haalbaarder te maken. Sommige financieringsopties kunnen zelfs resulteren in maandelijkse betalingen die lager zijn dan je huidige energierekening, waardoor je vanaf dag één geld kunt besparen. Je kunt ook informatie over subsidie vinden via de Energiewijzer hier vind je per gemeente de mogelijkheden voor subsidies.

Subsidies en belastingvoordelen

Het is essentieel om te onderzoeken welke subsidies, leningen of belastingvoordelen beschikbaar zijn in jouw regio. Overheidsprogramma’s kunnen de initiële kosten aanzienlijk verminderen en de terugverdientijd verkorten. Bekijk bijvoorbeeld eens een SVn Duurzaamheidslening, hierbij kun je met lening van 1,6% zonnepanelen aanschaffen.

Verschillende installateurs vergelijken

Het is een goed idee om offertes van meerdere installateurs te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Hiermee kun je niet alleen de beste prijs vinden, maar ook de reputatie en ervaring van de installateur evalueren.

Onderhoudskosten en levensduur van zonnepanelen

Naast de initiële kosten moeten ook de toekomstige onderhoudskosten worden overwogen. Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud vereisen, kunnen er incidentele kosten optreden door het reinigen of vervangen van onderdelen. Het is echter geruststellend dat de meeste zonnepanelen een levensduur hebben van 25 tot 30 jaar, wat betekent dat ze gedurende een lange periode elektriciteit kunnen blijven genereren. Moderne zonnepanelen zijn ook steeds beter bestand tegen slijtage en hebben lagere onderhoudskosten.

Milieuvriendelijkheid en maatschappelijk bewustzijn

Naast de financiële overwegingen is het belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van zonnepanelen bijdraagt aan een groenere en milieuvriendelijke toekomst. Door zelf schone energie op te wekken, verminder je de uitstoot van broeikasgassen en draag je bij aan wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Veel mensen vinden het ook belangrijk om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en een positieve impact te hebben op de samenleving. Het installeren van zonnepanelen is een tastbare manier om bij te dragen aan duurzaamheid en het verminderen van je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Zonnepanelen op lange termijn

Hoewel de initiële kosten van zonnepanelen aanzienlijk kunnen zijn, is het belangrijk om het grotere plaatje te bekijken. Naarmate de energieprijzen blijven stijgen, zullen de besparingen op jouw elektriciteitsrekening in de loop der jaren toenemen. Dit betekent dat zonnepanelen niet alleen financieel zinvol zijn op korte termijn, maar ook op lange termijn, waardoor je aanzienlijke kostenbesparingen kunt realiseren gedurende de levensduur van jouw systeem. Het geld dat je bespaart door je eigen elektriciteit op te wekken, kan worden geïnvesteerd in andere aspecten van jouw leven, en het vergroot je financiële zekerheid.

KWALITEIT KEUZE BIJ SUNLEAVES

Laat je zonnepanelen plaatsen door onze professionele specialisten, dan weet je zeker dat je hier jaren plezier van heeft en je systeem kosten precies aansluit bij je wensen, eisen en verwachtingen. Wij bieden qua kosten en kwaliteit namelijk een dienstverlening en offerte op maat, die volledig op je wordt afgestemd.

Zonnepanelen prijzen? Ontdek direct wat je kunt besparen

Ben je benieuwd naar de kosten van je zonnepanelen installatie? Wij berekenen de kosten altijd op basis van je persoonlijke wensen, eisen, verwachtingen én situatie. Je krijgt altijd een gedegen en betrouwbaar advies met een nauwkeurige prijsberekening van je kosten. Zo weet je precies wat iets kost. Je kunt al een schatting maken via onze calculator.